Elinkeinoyhtiö syytä lakkauttaa

Koska nykymalli ei ole tehokas, on uskallettava tehdä muutoksia, sanoo kirjoittaja kaupungin elinkeinopolitiikan toteuttamisesta.

Mänttä-Vilppulan elinkeinoyhtiön tiimoilta käydään tiukkaa keskustelua.

23.9. 8:48

Matti Hokkanen kirjoitti 16.9. täyttä asiaa pohtiessaan kaupungin elinkeinopolitiikan toteuttamista. Perustelut nojasivat tosiasioihin – eivätkä luuloihin, oletuksiin tai toiveisiin.

On kiistatonta, että elinkeinoyhtiö ei ole konkreettisesti edistänyt elinvoimaamme. Suuret panostukset eivät siten ole tuottaneet tavoiteltuja tuloksia. Tältä poliitikkojen ei tule sulkea silmiään.

Voi kysyä, ovatko hallitus ja tj. tehtäviensä tasalla – vai tulisiko heidät vaihtaa, mikäli elinkeinoasioita ei oteta osaksi kaupungin organisaatiota.

Äänestäjät edellyttävät poliitikoilta kriittistä ajattelua, ongelmanratkaisu- ja päätöksentekokykyä. Menneeseen ei pidä jääräpäisesti takertua, vaan järkeviä ratkaisuja etsittäessä on oltava luova ja joustava. Koska nykymalli ei ole tehokas, vaan nielee kohtuuttomasti kaupungin vähäisiä varoja, on rohjettava tehdä muutoksia.

Tämä on oivallettu esimerkiksi Jämsässä ja Jyväskylässä, joissa erillisistä yhtiöistä – Jämsek & Jykes – on luovuttu ja elinkeinoasiat hoidetaan osana kaupungin organisaatiota. Näin verovarojen käytössä toteutuvat myös tärkeät avoimuus ja läpinäkyvyys.

MW-kehityksen taholta on edesvastuutonta jättää kehotuksesta huolimatta kertomatta tarkastuslautakunnalle tavoitteiden toteutumisesta. Miksi tällainen piittaamattomuus, myös laajennetun tilintarkastuksen asetetusta takarajasta, pitäisi hyväksyä? Luottamus elinkeinoyhtiötä kohtaan on mennyt, joten sen toimintaa ei tule jatkaa.

Suosittelen syvälliseen harkintaan perustuvaa, uutta päätöksentekoa asiassa. Vähäiset resurssit on käytettävä tehokkaasti kaupungin elinvoiman edistämiseen.

Huolestunut kuntalainen

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos