Kunnan elinkeinoelämän kehitys – onko kehitysyhtiön hallitus tehtäviensä tasalla?

Mikä mättää, ettei tarkastuslautakunnan ja kaupunginhallituksen edellyttämä tilintarkastus ole valmistunut, kysyy kirjoittaja.

Kirjoittaja arvioi kehitysyhtiön toimintaa Mänttä-Vilppulassa.

23.9. 15:00

Valtuutettu Matti Hokkanen tarkasteli viime viikolla ansiokkaasti vaihtoehtoja elvyttää paikallista yritystoimintaa ja sen kehitystä. Viime aikojen toimintaan on tyytymättömyyttä poliittisesti laidasta laitaan.

Demokraattisesti on kuitenkin päätetty jatkaa MW-Kehitys Oy:n toimintaa, mutta asiaan tulee sen merkittävyyden vuoksi palata pikimmiten

Päätös oli mielestäni hätiköity, onhan tarkastuslautakunnan ja kaupunginhallituksen edellyttämä erityistilintarkastus vielä kesken, onko edes aloitettukaan? Julkisuudessa on esitetty, että sen olisi tullut olla valmis heinäkuun 2022 aikana.

Mikä mättää, kuka jarruttaa? Nähdäkseni tilintarkastajat ovat sellaisia henkilöitä että heille tulee toimittaa kaikki tarkastukseen liittyvät asiakirjat ja aineisto ripeästi.

Näin ulkopuolisena vaikuttaa siltä, että yrityksellä ei ole ollut moneen vuoteen selkeitä tavoitteita ja uskottavaa toimintasuunnitelmaa. Hankkeet ovat olleet jopa lehdistössä vitsailun ja irvailun kohde.

Millainen toimintasuunnitelma on esimerkiksi tälle vuodelle?

Näyttää siltä että mitään konkreettista ei ole työn alla. Mustanlahden kiertotalousalue on hyvä vitsi. Isossaniemessä olisi hankkeelle jonkinlaisia edellytyksiä ja yrittäjät ovat kiinnostuneet ainakin esiselvityksestä.

Koska MW-Kehitystä johtaa sen hallitus, niin kysyn onko se tehtäviensä tasalla? Vastaan, ei ole. Toisaalta hallituksessa on henkilöitä, jotka ovat jäävejä, ainakin eettisesti. Jonkinlainen ” hyvä veli ” -verkosto toimii.

On esitetty väittämä, että tj. ei ole esittänyt valtuuston jäsenille konsultin tekemää tärkeää riskianalyysiä Sassin lentoparkista ja sen rahoituskuvioista. Jos näin on, niin tulisi vetää johtopäätökset työsuhteen edellytyksistä.

Kaupunginhallituksen tulee käynnistää MW-Kehityksen hallituksen toimista tutkimus ja avata keskustelu uuden hallituksen valitsemiseksi. Tällä hetkellä tilanne ei ole osakeyhtiölain mukainen.

Tilanne on kestämätön, jos hallituksen jäsenen oma yritys on MW-Kehityksen asiakkaana tai hakijana, mistä voi syntyä sopimattomia kytköksiä.

Kun erityistilintarkastus on valmis, tulee tarkastella tj: n asemaa saadun materiaalin pohjalta.

Toisaalta hallitus voi tehdä ratkaisuja vaikka heti, jos se niin näkee.

Korostan että minulla ei ole ketään vastaan henkilökohtaisesti mitään, on vaan tehtäviä joihin kaikki eivät sovellu.

Kuntamme talous on niin kuralla, että tulee ryhtyä järeisiin toimiin. Nyt tulee lopettaa suojatyöpaikat ja hankkia tilalle päteviä henkilöitä.

Reijo Alander

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos