Pitäkää tunkkinne

28.9. 6:00

Kummelien sketsissä kerrottiin taannoin tarina pojasta, jonka auton kumi puhkeaa yömyöhällä korpitiellä. Tunkki on unohtunut matkasta, mutta hän huomaa valon pimeydessä. Hän rämpii taloa kohti, kun viime tipassa hänet valtaa lannistava epävarmuus: eihän näin voi taloa herättää, suuttuvat vielä, lapsetkin pelästyvät, entä koira. Siispä hän heittää kivenmurikan ikkunaan ja huutaa: ”Pitäkää tunkkinne.”

Kummelin psykologisesti osuva juttu ei ole perisuomalainen kuten voisi luulla. Se perustuu jenkkikoomikko Thomasin 40-luvun radiovitsiin kauppamatkustajasta. Auton rengas puhkeaa. Tunkkia etsimään lähtevä kaatuu ojaan, astuu lehmän läjään, repii vaatteensa piikkilangassa, koira puree, joku ampuu haulikolla. Raivostunut mies kolkuttaa oveen, se avataan ja hän karjaisee ’Keep your damn jack’.

Tunkkitarinoiden asetuksissa on eroavaisuutta.

Tunkkitarinoiden asetuksissa on eroavaisuutta. Poika ennakoi muiden raivoa: eihän ihmisiä saa häiritä! Äkäpäissään hän rikkoo ikkunan. Kauppamatkalainen tuohtuu monista nöyryytyksistään koko kosmokselle, kokee talon väen syylliseksi niihin ja karjuu. Kummallekaan ei tunkkia tippune.

Kun tieto kuningatar Elisabetin kuolemasta tuli, presidentti Putin riensi ilmoittamaan että hänpä ei sitten mene kuningattaren hautajaisiin. Tämä tapahtui hyvissä ajoin ennen kuin ilmeni, ettei hän saisi kutsua. Pitäkää tunkkinne, engelsmannit! Putinismi on estänyt venäläisiä historiantutkijoita avaamasta ovea maansa menneisyyteen: äitimaan hyveellisyys saattaisi ryvettyä. Hirmutekojen paljastuminen olisi ehkä lääkinnyt traumoihin käpertynyttä kansakuntaa niin, ettei sitä olisi saatu valheilla usutetuksi julmaan hyökkäyssotaan.

Historijoitsija Peter Englund avaa Ruotsin 1600-luvun sotamenneisyyttä mainioissa teoksissaan. Julmassa 30-vuotisessa sodassa ne suomalaiset hakkapeliitatkin riehuivat Euroopassa. Englund päätyy toteamaan, että sodankäynti on kallista hallitsijalle, vieläpä voittoisalle, mutta rauhanteko se vasta kalliiksi käykin. On lunastettava lupaukset aatelisille, maksettava palkat sotilaille, lahjottava liittolaiset ja saatava joukot hajaantumaan jokseenkin tyytyväisinä niin ettei synny kapinoita. Putinin olisi kannattanut antaa ukrainalaisten pitää tunkkinsa.

Kirjoittaja on mänttäläinen eläkeläinen.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos