Syksy on mielenmaisema

Kesäkukkien jälkeen on ihanaa laittaa piha- tai parvekeruukut täyteen syksyn istutuksia.

1.10. 8:00

Mistä syksy alkaa? Alkaako se allakan syyskuusta, jatkuen marraskuun loppuun. Alkaako syksy elokuussa, jolloin koululaiset ja opiskelijat aloittavat tai jatkavat koulunkäyntiään. Vai siitä, kun lomat ovat kesältä ohi työssäkäyviltä. Entä iltojen pimeneminen, sateet, luonnon ruska, ilman syksyn viileys. Puiden pudottaessa kellastuneet lehtensä vai sadon korjaamisesta, näistäkö?

Se alkaa noista, mutta myös sienimetsästä, metsästyksestä, puolukkamaista, ruohonleikkaamisen loppumisesta. Viimeistään pihan siivous kesäkalusteista talvisuojaan, tuntuu kesä olevan jo auttamattomasti ohi.

Kesäkukkien jälkeen on ihanaa laittaa piha- tai parvekeruukut täyteen syksyn istutuksia. Muutaman pakkasasteen kestävät, kuten värikkäille kukille upean taustan antava hopealanka tai kellokanervat ja asterit, sopivat haudoillekin. Narsissien, helmililjojen, krookusten ja muiden kevätkukkien sipulien istuttaminen on myös syksyn puuhia. Sipulit tulee istuttaa ennen maan jäätymistä, jotta ne ehtivät hyvin juurtua.

”Syksy opettaa päästämään irti.”

En tiedä, onko vain uskon asia, että valkosipulin kynsiä sipulien joukkoon laittamalla pidetään myyrät loitolla. Eivät siis ole kulinaristeja nuo nisäkkäät?

Mykorritsa eli sienijuuri taitaa olla istutuspaikan multaan lisättynä varmempi suojauskeino. Silläkin kaiketi vain helpotetaan kasvia ottamaan maasta ravinteita ja vettä tehokkaammin käyttöönsä. Tuon aineen suhde myyriin? Allekirjoittaneella ei ole tietoa.

Iltojen pimetessä kyntteliköt kynttilöineen, niin sisällä kuin ulkona, ovat varsinainen tunnelmavalaistus. Etenkin näillä mailla, metsän keskellä, missä katuvalot eivät ole tunnelmaa ” häiritsemässä”.

Joillekin ihmisille syksy, varsinkin sateineen ja pimeine iltoineen, vie mielen matalaksi. Toisille taas syksy antaa joka vuosi uutta energiaa. Siksi kaiketi työväenopistojen erilaiset ja monipuoliset kurssit täyttyvät tuota pikaa. Samoin erilaiset jumpat, tanssikurssit, kulttuuri, vetävät väkeä. Aina harrastus, varsinkaan ihan uusi, ei välttämättä kaikilla kanna edes seuraavaan kevääseen. Kävelyn, juoksun, hiihdon, pyöräilyn voi aina toki aloittaa omalta kotioveltakin.

Ihanaa, että meillä on vieläkin neljä vuodenaikaa. Syksy opettaa päästämään irti. Luonto syntyy aina uudestaan.

Kirjoittaja on kuuntelija.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos