Kotitalouksilla sinnittelyä ensi talven yli

Maksamattomat sähkölaskut näkyvät jo maksuhäiriömerkinnöissä.

11.10. 6:00

Kotitaloudet ovat ensi talvena lujilla energialaskujensa kanssa. Asiakastieto kertoo jo nyt maksamattomien sähkölaskujen johtaneen tuhansiin maksuhäiriömerkintöihin. Varsinainen piikki on odotettavissa sydäntalven aikaan, kun energialaskut ovat suurimmillaan.

Mitä mahdollisuuksia kotitalouksilla on torjua tällaista tilannetta? Ainoa neuvo on olla ajoissa yhteydessä sähköyhtiöihin ja yrittää sopia laskutuksia osiin ja tavanomaista pitemmälle maksuajalle.

Sähkön arvonlisäveron lasku kymmeneen prosenttiin joulukuusta huhtikuuhun huojentaa sähkölaskuja jonkin verran. Nyt sähkön arvonlisävero on 24 prosenttia.

Pienituloisille lupailtua sähkötukea ja kotitalousvähennystä saa vasta järkyttävän suurista sähkölaskuista, ja vasta jälkikäteen. Laskun maksuhetkellä niistä ei vielä iloa ole. Tuet ovat tietysti tarpeen ylisuurten laskujen maksajille, mutta moni keskituloinen jää kärvistelemään ilman tukea.

Silloin on nipistettävä muusta kulutuksesta mahdollisuuksien mukaan. Samaan aikaan nousevat sähkö-, lämmitys-, ruoka- ja korkokulut laittavat talouden tiukoille.

Kovimmilla kotitaloudet ovat kansantalouden ennusteiden mukaan loppuvuoden aikana ja ensi vuoden alussa. Helpotusta povataan vuoden 2023 lopulle, jolloin talouden ennustetaan lähtevän uudelleen kasvuun. Sitä odotellessa.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos