Matalan kynnyksen apua huumeiden käyttäjille

Paikallisen huumetilanteen todentaminen on vaikeaa. Kaikki tilanteet ja tapaukset eivät tule edes viranomaisten tietoon.

18.10.2022 6:00

Paikallislehti on saanut eri reittejä uutisvinkkejä Mänttä-Vilppulassa lähiaikoina tapahtuneista useista huumekuolemista. Huumetilanteen todentaminen on kuitenkin osoittautunut vaikeaksi. Viranomaiset eivät vahvista tietoja asiasta; viime aikojen huumetilanne ei ole poliisin suuntaan näyttäytynyt poikkeuksellisena.

Myöskään sosiaaliviranomaisille tai terveydenhuoltoon ei ole kantautunut tietoja poikkeuksellisesta tilanteesta. Kyse voi olla viiveestä; Suomessa huumekuolemat tilastoidaan. Toisaalta taustalla voi olla muitakin terveydellisiä syitä, joita ei tilastoida eikä niistä tiedoteta.

Vinkkien viesti on kuitenkin erittäin huolestuttava. Suomi on kärkimaa alle 25-vuotiaiden nuorten huumekuolemissa Euroopassa, kertoi kesäkuussa julkaistu Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskus EMCDDA:n huumeraportti.

Erityisen huolestuttava piirre Suomessa on nuorten kontrolloimaton ja vaarallinen aineiden sekakäyttö. Käyttäjät itsekään eivät aina tiedä, mitä heille kaupatut aineet sisältävät.

Surullinen on myöskin terveydenhuollon parista saatu kommentti, että nämä huumekierteeseen ajautuneet nuoret eivät välttämättä missään vaiheessa tule terveyspalvelujen piiriin, jotta heitä voitaisiin auttaa. Mikä olisi riittävän matalan kynnyksen apu, jonka luo huumeita käyttävä tai läheisensä puolesta huolestunut uskaltautuisi tulemaan?

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos