Pirkanmaan hyvinvointialue tekee ensi vuonna massiivisen 63,5 miljoonan euron alijäämän, ilmenee keskiviikkona esitellystä hyvinvointialueen talousarvioesityksestä. Valtiolta tuleva rahoitus ei riitä, vaan hyvinvointialueen on ensi töikseen aloitettava muutosohjelma ja kulujen karsiminen.
Muutosohjelmaa on jo alettu valmistella, ja sen sisältöä nähdään tulevan talven aikana. Pahoin pelottaa, että luvassa on kylmää kyytiä. Hyvinvointialuejohtaja Marina Erholan mukaan on selvää, että ”pitkällä aikavälillä myös palveluverkkoon tulee muutoksia”.
Villi veikkaus, että palveluverkon muutoksia tulee erityisesti vähäväkisillä reuna-alueilla. Digitalisaatiosta odotetaan edelleen saatavan taloushyötyjä, mutta ikääntyvien ihmisten keskuudessa lisääntyviä etä- ja digipalveluja odotetaan pelonsekaisin tuntein.
Kenelläkään ei oikein tunnu olevan selvää kuvaa siitä, miten hyvinvointialueen palvelut järjestyvät. Minkään ei pitäisi asiakkaan suuntaan muuttua – tai alkuperäisen idean mukaan palvelujen pitäisi jopa parantua ja olla kaikille tasapuolisia – mutta uskooko tuota kukaan, kun katsoo sote- ja hoivatyön kriisiä: puuttuu sekä rahaa että hoitajia.
Mänttä-Vilppulassa kuten monessa muussakin sote-palvelunsa ulkoistaneessa kunnassa mausteensa soppaan tuo miljoonien rahakiista terveyspalvelujen nykyisen tuottajan kanssa. Siinäpä mukava tuliainen hyvinvointialueelle neuvoteltavaksi yhteistyön alkajaisiksi.