Nuorilla äänioikeus mutta ei kiinnostusta

Seurakuntavaaleissa äänestysprosentti yli valtakunnallisen.

22.11. 6:00

Käydyissä seurakuntavaaleissa äänestysvilkkaus nousi näillä seudulla yli valtakunnallisen trendin. Koko maassa äänestysprosentti jäi alustavan laskennan mukaan alle 13 prosentin, suurissa kaupungeissa vielä paljon alemmaksi.

Mänttä-Vilppulassa äänestysprosentti oli 14,7 ja Oriveden seurakunnassa, mihin Juupajoki kappeliseurakuntana kuuluu, peräti 20,7 prosenttia. Orivedellä nuorten 16-17 -vuotiaiden äänestäjien osuuskin nousi 9,1 prosenttiin.

Yli 16-vuotiailla on seurakuntavaaleissa äänioikeus, mutta kiinnostusta vaikuttamiseen ei näissä vaaleissa ole. Mänttä-Vilppulassa nuoria äänestäjiä oli vain kourallinen, niin monessa muussakin kaupungissa.

Vaikka edelleen valtaosa ikäluokasta käy rippikoulun, jää kiinnostus seurakuntien työhön varsin vähäiseksi nuorten keskuudessa. Nuoria ehdokkaitakaan ei seurakuntavaalien listoilla vilise.

Kuitenkin seurakunnat tekevät ansiokasta lapsi- ja nuorisotyötä monin tavoin. Löytyykö keinoja kiinnostuksen herättämiseen, vai jatkuuko seurakuntapäättäjien keski-ikäistyminen ja vanheneminen?

Näissä seurakuntavaaleissa tällä seudulla saatiin vielä aikaan aidot vaalit. Monessa kunnassa ehdokkaiden vähäisyys johtaa jo sopuvaaleihin, kuten nyt kävi 44 seurakunnassa. Luottamushenkilöt valittiin 354 seurakuntaan, seurakuntien määräkin vähenee hiljalleen yhdistymisten vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos