Omaishoitajille arvostusta ja kunnollista korvausta

Omaishoidon tarve kasvaa yhä väestön ikääntyessä. Hoitajatkin ikääntyvät.

25.11. 6:00

Omaishoidon tarve kasvaa Suomessa seuraavina vuosina. Väestö ikääntyy ja elää entistä vanhemmaksi, ja tavoitteena on pärjätä kotona mahdollisimman pitkään. Tämä ei onnistu ilman apua ja tukea.

Säännöllisesti läheistään arjessa auttavia suomalaisia on yli miljoona. Omaishoitajaliiton mukaan pääasiallisesti vastuussa läheisensä huolenpidosta on noin 350 000 henkilöä. Sopimuksen tehneitä omaishoitajia on kuitenkin vain noin 50 000.

Kaikkia omaishoitotilanteita ei siis ole tunnistettu, tai sitten omaishoitajaksi vähitellen muuttunut henkilö ei ole ehtinyt, osannut tai jaksanut hakeutua sopimuksen piiriin. Kaikki aika ja jaksaminen kuluu läheisen hyvinvoinnista huolehtimiseen.

Auttajan uupuminen on tavallista. Useinhan omaishoitaja on yhtä iäkäs kuin autettavakin, eikä jaksaminen ole itselläkään enää samanlaista kuin nuorena. Myös nuoret voivat uupua; omaishoitotilanteita on hyvin monenlaisia.

Yhteiskuntamme olisi huomattava ja huomioitava tämä ”ammattikunta” paljon nykyistä paremmin. Omaishoidon tuet ovat naurettavan pieniä siihen nähden, paljonko nämä auttajat säästävät hoivakustannuksia.

Vaikuttaa siltä, että tarvitsemme yhä suurempaa vapaaehtoisten auttajien joukkoa tulevaisuudessa. Meidän täytyy olla valmiita käyttämään varoja omaishoitajien jaksamiseen.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos