Vuoden pimein aika haastaa näkymään

Jalankulkija hukkuu pimeyteen ilman heijastavia varusteita.

29.11.2022 6:00

Jokainen autoilija sen tietää; syystalven pimeimpänä aikana jalankulkija ilman heijastinta tai pyöräilijä ilman valoja ilmaantuu autoilijan näköpiiriin vasta pelottavan lähellä. Aikaa reagointiin ei paljoa ole, jos jotain äkillistä tapahtuu.

Etenkin koulujen lähiympäristössä on paljon liikennettä, ja pimeän aikana on hankala nähdä pieniä koululaisia. Heijastimien pitäisi nyt olla mukana jokaisen liikkujan varusteissa, ja polkupyörät on varustettava kunnollisin etu- ja takavaloin.

Muidenkin kuin koululaisten on syytä muistaa, että syystalven pimeällä lenkkeilijä tai vaikkapa koiran ulkoiluttaja ei erotu pimeästä, jos ei hänellä ole näkyviä varusteita. Otsalamppu, heijastinvaljaat tai heijastavat vaatteet sekä lemmikillä heijastin- tai valopanta ovat välttämättömät.

Liikenneturvan mukaan kaukovaloilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin päästä. Heijastinta tai heijastinliiviä käyttävä näkyy jopa yli 600 metrin päästä.

Kohtaamistilanteessa lähivaloilla ajava autoilija huomaa ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä, kun jalankulkijan heijastin voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä. Ero on suuri.

Jalankulkijoiden kuolemaan johtaneista onnettomuuksista jopa puolet tapahtuu pimeällä tai hämärässä. Heijastimen käyttö ei ole noloa vaan fiksua.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos