Rauhallista itsenäisyyspäivää

Itsenäisyyspäivän merkitys tuntuu tänä vuonna erityisen painokkaalta.

5.12.2022 6:00

Vuosi sitten itsenäisyyspäivän puheissa katsottiin erilaiseen tulevaisuuteen kuin nyt. Itsenäisyyspäivän merkitys tuntuu paljon entistä painokkaammalta, kun olemme helmikuusta asti seuranneet Venäjän raakaa hyökkäyssotaa Ukrainassa. Elämme hyökkääjän naapurissa, hyväuskoisuus on rapissut karmeiden sotauutisten myötä. Suomi on vastaanottanut sodan jaloista tulleita ja auttanut heitä.

Aiempina vuosina on paljon puhuttu siitä, miksi itsenäisyyspäivää vietetään kovin sotilaallisissa merkeissä. Nyt Suomen asevelvollisuutta, maanpuolustusta ja sotilaallista kyvykkyyttä osataan todellakin arvostaa. Vapaaehtoisen maanpuolustuksen ja reserviläistoiminnan suosio on kasvanut.

Suomen Nato-jäsenyyden kannatus on noussut ennätyslukemiin. Epävarmasta turvallisuustilanteesta tuli vahva konsultti.

Sodan vaikutukset näkyvät Suomessa talouden kiristymisenä, energianhinnan hurjana nousuna ja poikkeuksellisiin sähkökatkoksiin varautumisena. Mielialatkin ovat varautuneet.

Tavallisesti itsenäisyyspäivinä olemme saaneet katsoa valoisaan tulevaisuuteen. Nyt tulevaisuudennäkymä on sumuisempi. Nykyisten sukupolvien tärkein tehtävä on luotsata tämän ajan lapsia ja nuoria jälleen kohti toiveikkuutta. Tästäkin selvitään.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos