Jokavuotinen selviytymisen ihme

Kuulostaa melko dramaattiselta, että vuosi toisensa jälkeen selviydytään, mutta pakko se on todeta, että sillä mennään.

14.12.2022 8:28

Vuosi alkaa lähestymään loppuaan ja sitä automaattisesti alkaa taas summaamaan mielessään elettyä vuotta. Taas yhtä vuotta elämää isolla E:llä.

Olen jo useamman vuoden lopussa miettinyt lähestyvää tuntematonta ja uutta vuotta sillä ajatuksella, että edellistä vuotta hullumpaa vuotta ei vaan voi enää tulla. Ja aina on tullut. Aina on tullut vuosi, joka on tuntunut edellistä vuotta kiireisemmältä, kuristusotteeltaan tiukemmalta, joka nurkan takana yllätyksiä täynnä olevalta ja sekaisemmalta.

Varmasti olen itse aiheuttanut suurimman osan jokaisen vuoden hulluudesta ja osittain voin vain nostaa kädet ilmaan ja huokaista olevani olosuhteiden uhri. Silti sitä tosiasiaa en pääse pakoon, että vuosi on vilahtanut silmänräpäyksessä ohi ja asioita on tapahtunut, halusin tai en. Asioita, joita en saa tekemättömäksi, voin vain odottaa haavojen paranemista, oppia omista virheistäni ja valmistautua uuteen koitokseen, vuoteen, joka saattaa taas heittää kierrepalloja yllättävistä suunnista.

Jokaisen meidän elämässä asioita vain tapahtuu itsessään ja ympärillä, sitä yrittää kuitenkin parhaansa mukaan selviytyä. Tehdä parhaansa niillä tiedoilla, taidoilla ja kyvyillä, mitä sillä hetkellä siihen asiaan on olemassa ja toivoa parasta. Ja onhan sitä todistetusti taas tästäkin vuodesta selviydytty, olenhan tätä kirjoittamassa ja olethan sinä tätä lukemassa.

”Voin vain odottaa haavojen paranemista, oppia omista virheistäni ja valmistautua uuteen koitokseen, vuoteen, joka saattaa taas heittää kierrepalloja yllättävistä suunnista.”

Kuulostaa toki melko dramaattiselta, että vuosi toisensa jälkeen selviydytään, mutta pakko se on todeta, että sillä mennään. Ehkä se onkin se selviytyminen, joka ajaa meitä myös kohti muutosta, kohti parempaa ja kohti eheämpää itseä. Selviytyminen kuitenkin tarkoittaa myös sitä, että on menty läpi vaikeidenkin asioiden ja edelleen hengitetään sekä uskotaan parempaan tulevaan.

Uskotaan, että tänäkin vuonna se selviytyminen on riittänyt ja se riittää tulevanakin vuonna. Välillä siihen tarvitaan superpaljon voimia ja viisautta. Voimmekin taputtaa itseämme hyväksyvästi olalle ja todeta, että tänäkin vuonna jokavuotinen selviytymisen ihme on tapahtunut!

Kirjoittaja on huumorilla höystetty elämäntapaviisastelija, joka yrittää opetella välillä sanomaan ei.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos