Ruutujen vangit liikkeelle

Miten saadaan lapset ja nuoret liikkeelle, kun aikuisetkin löhöävät ruutujensa äärellä?

20.12.2022 6:00

Yksi viime viikkojen tärkeimmistä uutisista jää energianeuvonnan ja sotauutisten alle. Valtakunnallisten mittausten mukaan lasten ja nuorten fyysinen toimintakyky on yhä heikentynyt. Valtakunnallisesti noin 40 prosenttia viides- ja kahdeksasluokkalaisista on siinä kunnossa, että arkielämä hankaloituu.

Lasten fyysinen kunto on jatkanut heikkenemistään jo vuosia, ja koronavuodet ovat heikentäneet tuloksia edelleen. Omaehtoinen liikkuminen on vähentynyt eivätkä koulun 1-2 liikuntatuntia viikossa riitä kohentamaan tilannetta.

Ilmiöön liittyy voimakas polarisoituminen: osa nuorista harrastaa liikuntaa todella aktiivisesti ja on hyvässä kunnossa. Toinen ääripää on hyvin passiivinen elämäntapa pienestä pitäen. Lisäksi on havaittu, että nyt kaupunkilaisnuoret ovat paremmassa kunnossa kuin maaseudulla asuvat. Kouluverkoston harventaminen on johtanut siihen, että kouluun kuljetaan pakosta autokyydillä.

Heikko fyysinen kunto vaikeuttaa yksilön arkielämää lapsena ja nuorena, mutta yhteiskunnallisena ilmiönä trendi näkyy aikuisten työelämässä. Huono kunto johtaa sairauslomiin, myös henkinen hyvinvointi kärsii, ihminen uupuu.

Syyt ovat kaikkien tiedossa. Ruutujen ääressä löhöäminen vie ajan ja kiinnostuksen arjen liikunnan sijaan. Lapset kuskataan joka paikkaan. Kaikilla ei ole varaa harrastaa. Aikuisetkaan eivät liikahda ruutujensa ääreltä enempää kuin on pakko.

Miten tähän ilmiöön voidaan vaikuttaa? Harrastamisen Suomen mallin tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Siitä on tehtävä pysyvä toimintatapa, ja siihen on löydyttävä riittävä rahoitus. Muuten maksamme valtavaa laskua lähitulevaisuuden työelämässä ja terveydenhuollossa.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos