Uusi vuosi, uudet tuulet

Joulu on taas takana, uusi vuosi aloitettu.

4.1. 6:00

Nytkään tulevaa ei voi tietää eikä voi kovin varmaksi suunnitella, eikä kannatakaan. Jo edesmenneen, rikkaan monivaiheisen elämän eläneen, rakkaan isoäitini sanoi: ”Ihminen säätää, Jumala päättää.”

Uskot sitten mihin hyvänsä, niin elämä yllättää aina, joko hyvässä tai vähemmän hyvässä. Elämä on valintoja. Kuitenkaan tätä elämää emme koskaan pysty täysin hallitsemaan, vaikka meillä ihmisillä siihen on niin kova halu, usko ja tahtotila.

Joskus jopa ikävätkin asiat elämässämme vievät meidät tielle kohti parhaita meille koskaan tapahtuvia asioita. Tietty yllättävyys on siten myös elämisen suola.

”Emme voi muutakaan kuin toivoa oikeutta maailmaan”

Monet ovat taas varmasti tehneet erilaisia uuden vuoden lupauksia itselleen. Hyvä niin, haaveita ja toiveita pitää ollakin. On oikein asettaa elämässään itselleen tavoitteita ja pyrkiä niitä kohti, asteittain. On kuitenkin hyvä olla myös valmis suunnanmuutokseen, jos asiat eivät mene, kuten olisi toivonut ja sen eteen tehnyt omasta mielestään paljon töitä.

Maailman tilanne on niin kovin epävakaa ollut sitten Venäjän Ukrainaan hyökkäyksen jälkeen. Toivotaan todella, että tilanne rauhoittuu.

Joku aloittaa koulutaipaleensa, toinen taas päättää opintonsa. Jollakin meistä on haaveena työpaikka tai sen vaihdos. Toinen kaipaa jo eläkkeelle.

Joku odottaa parempia uutisia lääkäriltään. Toinen hamuaa asumaan hoivalaitokseen yksinäisen ja turvattoman kotonaolon sijaan. Vastasyntynyt näkee elämänsä ensimmäiset valonsäteet. Toinen taas joutuu jättämään hyvästit tälle elämälle ja sulkee viimeisen kerran silmänsä.

Joidenkin yhteiselämä ei enää olekaan tarpeeksi hyvää jatkuakseen. Jotkut taas aloittavat riemurinnoin elämän jakamisen toisensa kanssa. Tavallista tavallisen ihmisen elämää, syntymän ja kuoleman välissä siis.

Toimittaja Una Reinman aloitti runojen ja proosan kirjoittamisen pienenä. Seuraava lainaus häneltä sopinee kirjoitelmaani, ole hyvä.

”Keskity hyvään, vaikka sydämeen sattuisikin. Keskity hengittämään, vaikka hengitys pistäisikin. Keskity ajattelemaan, vaikka ajatus karkaisikin. Keskity elämään, vaikka jossain tykit jylyävätkin. Emme voi muutakaan kuin toivoa oikeutta maailmaan.”

Turvallista, onnellista uutta vuotta 2023 meille kaikille.

Kirjoittaja on seksologi, työyhteisövalmentaja, terveydenhoitaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos