Vaikeuksien jälkeen ei tarvitse jalostua

Hyvin usein vaikeista asioista puhutaan sitten kun ne ovat ohi. Uskon tämän johtuvan nykyaikamme menestyskulttuurista, jossa ihmisen tärkein tehtävä on kehittyä ja kehittyä, aina vain paremmaksi ihmiseksi.

31.12.2022 6:00

Tämä on ollut minulle erittäin rankka vuosi. Olen läpikäynyt paljon raskaita asioita, enkä koe jalostuneeni niistä ollenkaan. Ja minusta tuntuu ihan neutraalilta, jopa hyvältä sanoa tämä.

Kaikenlaisista asioista puhuminen on nykyään yleisempää ja hyväksyttävämpää, mistä olen todella onnellinen. Kuitenkin, siinä on yksi lieveilmiö, jonka koen ongelmalliseksi: Oletus paremmaksi ihmiseksi jalostumisesta vaikeuksien jälkeen. Että pitää ikään kuin olla kiitollinen kokemistaan vaikeuksista. Minusta se on kauhean syyllistävä ja raskas ajatus. Asioilla on lupa olla vain vaikeita. Vaikeiden aikojen jälkeen on lupa ihan vain hengähtää ja olla huojentunut, että selvisi.

Hyvin usein vaikeista asioista puhutaan sitten kun ne ovat ohi. Uskon tämän johtuvan nykyaikamme menestyskulttuurista, jossa ihmisen tärkein tehtävä on kehittyä ja kehittyä, aina vain paremmaksi ihmiseksi. Emme uskalla näyttää itseämme haavoittuvaisessa asemassa, juuri kriisin keskellä.

"Vaikeiden aikojen jälkeen on lupa ihan vain hengähtää"

On hyvä, että puhumme. Puhuminen kannattaa ihan psykologisestakin näkökulmasta: Ihminen jäsentää ajatuksiaan puhuessaan. Miksi me emme sitten puhu niiden vaikeuksien keskellä? Ehkä se johtuu häpeästä. Tai siitä, ettemme halua rikkoa mielikuvaa alati menestyvästä ihmisestä. Ehkä me emme halua olla taakaksi muille. En tiedä.

Toivoisin enemmän juuri haavoittuvuutta someen kaikkien kiiltokuvien keskelle. Ettei niistä vaikeuksista puhuttaisi vain silloin kun ne ovat ohi ja ollaan jotenkin tultu paremmiksi ihmisiksi. Vaan että näyttäisimme itsemme niiden vaikeuksien keskellä. Että aina ei todellakaan mene hyvin tai tunnu hyvältä, mutta silti meillä on oikeus olla näkyviä ja osa maailmaa. Tämä maailma on meitä kaikkia varten. Meillä jokaisella on lupa olla täällä, olemme sitten minkälaisessa tilanteessa tahansa.

Uuden vuoden alkaminen tuntuu minulle todella vapauttavalta tämän vuoden jälkeen. Uudenvuodenaattona aion kirjoittaa menneen vuoden vaikeuteni paperille, ja polttaa sen. Sitten vain siirrän katseeni kohti uutta alkavaa vuotta. Ilman lupauksia, ilman tavoitteita. Vain muutama harras toive sydämessä: Että saisin kokea onnellisuutta ja kaikenlaisia kivoja asioita. Tätä samaa keveyttä toivon sinullekin, joka tätä luet.

Kirjoittaja on tamperelaistunut, sydämeltään mänttäläinen nuori aikuinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos