Miten ikääntyvien määrän kasvuun reagoidaan?

Vanhusväestön määrä kasvaa rajusti suhteessa muihin ikäryhmiin Mänttä-Vilppulassa.

3.1. 6:00

Mänttä-Vilppulan vanhusneuvosto valmistautuu entistä suurempaan rooliin ikäihmisten asioiden ajajana. Rooli kasvaa merkittävästi muun muassa sen vuoksi, että yli 65-vuotiaiden määrä kasvaa vielä reilun kymmenen vuoden ajan rajusti tälläkin seudulla.

Yli 65-vuotiaista on tullut Mänttä-Vilppulan suurin väestöryhmä vuoden 2015 tienoilla, kun eläkeikäisten määrä ylitti 45-64 -vuotiaiden määrän. 25-44 -vuotiaiden määrä on laskenut jo ainakin vuodesta 1990 lähtien. Silloin tämä ikäryhmä oli noin 30 prosenttia asukkaista, vuoteen 2040 ulottuvassa väestöennusteessa määrä putoaa noin 17 prosenttiin.

Sitä nuorempien määrä vähenee sekin tasaisesti. Jo nyt 15-24 -vuotiaita nuoria ja nuoria aikuisia on alle kymmenen prosenttia asukkaista, alle 15-vuotiaita lapsia hieman enemmän. Kumpikin ikäryhmä pienenee tällä vuosikymmenellä alle kymmeneen prosenttiin ja pysyy siellä.

Ennustetta voisivat horjuttaa muuttovoitto ja syntyvyyden kasvu. Syntyvyyden väheneminen on kuitenkin koko Suomen laajuinen ilmiö, paikallisesti siihen on vaikea vaikuttaa. Myös muuttoliike maan sisällä noudattelee isoja trendejään, vaikka pienet paikkakunnat yrittävät tarjota hyviä asuinpaikkoja nuorille perheille.

Mänttä-Vilppulan kaupunkistrategiassa pidetään uhkana, jos ei ikääntyvien määrän kasvuun reagoida ajoissa. Se tarkoittaa käytännössä, että viimeistään nyt.

Mänttä-Vilppulassa on hyvä ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen tarjonta nuorille, hyvä työpaikkaomavaraisuus, ja hyviä sekä edullisia asuinpaikkoja. Miten nämä nostetaan entistä enemmän esille taidekaupunki-imagon oheen?

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos