Talouden kiristyminen kurittaa terveyttäkin

Nyt kannattaa ottaa käyttöön hyväksi havaitut vinkit, vaikkapa Marttojen ohjeilla.

10.1. 6:00

Suomalaisten kotitalouksien kukkaronnyörien kiristyminen näkyy ruokalautasella. Kaupan keräämien tietojen mukaan kasvisten ostaminen on vähentynyt. Hinnan vuoksi joudutaan tinkimään terveellisyydestä.

Huolestuttavaa on, että eniten tinkivät lapsiperheet ja he, joilla raha jo muutenkin on tiukalla. Arvata saattaa, että tähän ryhmään kuuluu paljon iäkkäitä ihmisiä. Kuitenkin nämä molemmat ryhmät ehkä eniten tarvitsisivat täysipainoista ja monipuolista ravintoa.

Suomalaiset eivät ole aiemminkaan yltäneet kovin hyvin ravintosuositusten mukaiseen kasvisten syötiin. Suosituksen mukaan kasviksia olisi hyvä syödä puoli kiloa päivässä. Tässä ovat mukana vihannekset, hedelmät, marjat ja juurekset. Vain 14 prosenttia suomalaisista miehistä ja 22 prosenttia naisista noudattaa suositusta.

Nyt on hyvä aika nostaa kunniaan suomalaisia ”perinneruokia”, joista monet perustuvat pääasiassa kasviksiin vaikka eivät varsinaista kasvisruokaa olekaan. Monet keitot ja laatikot tehdään pääasiassa juureksista, joiden hinta ei päätä huimaa vieläkään.

Esimerkiksi Martoilla on loistavia ohjeita ja monipuolisia ruokavinkkejä sivuillaan, ja paikallinen Marttayhdistys järjestää aiheeseen liittyvää toimintaa. Marttataidoista voi jokainen hyötyä arkielämässä.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos