Kallista säästöä vanhusten kustannuksella

Ikäihmisten kuntouttavasta päivätoiminnasta säästäminen on hölmöläisten hommaa.

13.1. 6:00

Pirkanmaan hyvinvointialueella näyttää heti toteutuvan lyhytnäköinen säästöpolitiikka. Mänttä-Vilppulassa kuntouttavan päivätoiminnan piirissä olleille noin 150 vanhukselle tuli täytenä yllätyksenä, että toiminta keskeytyy, eivätkä kaikki enää välttämättä pääsekään mukaan.

Hyvinvointialueella on yhtenevät perusteet palvelujen myöntämiselle, ja päivätoiminnan asiakkaaksi haluavien palvelutarve arvioidaan. Päivätoimintaa aloitetaan sitä mukaa, kun palvelutarpeen arvioinnit on tehty, kerrotaan hyvinvointialueelta, ja ”asiakkaita, joilla palvelun myöntämisen perusteet eivät täyty, ohjataan kunnan muun toiminnan pariin”.

Nyt kiinnostaa, että mitä tämä muu toiminta on, kuntako sen järjestää ja kustantaa, ja millä tavoin se korvaa kuntouttavaa päivätoimintaa? Päivätoimintaan on kuulunut erilaisia liikuntaharjoituksia fysioterapeutin ja hoitajan ohjauksessa, mielenvirkistystä ja sosiaalisia kohtaamisia.

Kuntouttavan päivätoiminnan ydinajatus lienee pitää ikäihmiset siinä kunnossa, että he pärjäävät pidempään kotona omatoimisina. Tähän on pyritty jo pitkän aikaa vähentämällä laitospaikkojen määrää. Nyt hyvinvointialueen toimenpiteet lyövät tätäkin tavoitetta korville.

Valitettavasti tämä oli odotettavissa. Ihan vain poimintona hyvinvointialueen linjauksista pisti silmään, että vaikuttavinta on kiinnittää huomiota palveluihin, jotka nielevät eniten euroja suhteessa tarpeeseen. Tällaisiksi nimetään yhdessä haastattelussa lastensuojelun sijaishuolto ja ikäihmisten palvelut. Kuitenkin näistä säästäminen kostautuu kalliisti tulevina vuosina.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos