Hiekoitussoraa jakoon koko talveksi

Yksikin estetty liukastumistapaturma on yhteiskunnalle silkkaa säästöä.

20.1. 6:00

Hämeessä herättiin hieman hitaammin hiekoitussoran jakeluun kuin naapurissa Keuruulla, mutta herättiinpä kumminkin. Hiekoitussepeliä voi nyt hakea ilmaiseksi kaupungin järjestämästä jakelupisteestä. Ohjeissa tosin lukee, että 20 litraa hakijaa kohden – sehän on vain pari ämpärillistä, eikä tällaisena talvena riitä mihinkään.

Tarvitseeko sepelin jakelua tosissaan rajoittaa? Hiekoitussoran jakaminen on tietysti jonkinmoinen kuluerä, mutta jo yksikin liukastumistapaturman estäminen haukkuu tuon hinnan yhteiskunnalle. Lonkkamurtuman hoidon hinnaksi on laskettu noin 30 000 euroa. Sillä ostaa muuten melkoisen kasan soraa.

Keuruulla soraa on saatavissa omatoimisille hakijoille ja hiekoittajille läpi talven. Menekki on ollut hyvä. Nyt kun talvet ovat tämänkaltaisia, liukkauden torjunnalle on lähes koko ajan tarvetta.

Hiekoitussoran jakaminen on huokea tapa vaikuttaa yhteisiin kustannuksiin, ja lisäksi palvelu on melkoinen hyvän mielen tuoja. Jotkut kaupungit ovat ryhtyneet jakamaan maksutta myös liukuesteitä kenkiin ikäihmisille. Rahoituksessa on mukana yhteistyö- ja vapaaehtoistahoja. Tässäpä hyvä tempauksen aihe täkäläisillekin hyväntekeväisyysjärjestöille.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos