Hyvää liikuntareseptiä etsimässä!

Liikkumaan pitäisi päästä matalalla kynnyksellä ja lähiliikunnan idealla niidenkin, jotka eivät ole seuratoiminnassa.

”Aina voi kaveria pyytää lenkille mukaan”, sillä liikunta on hyväksi kaiken ikäisille pikkulapsista senioreihin.

23.1. 8:00

Mediassa on noussut keskusteluun Move-mittausten tulokset. KMV-lehdessä kirjoitettiin Juupajoen mittauksista, jossa 5. – 8.-luokkalaisten tulokset olivat jääneet alle puoleen valtakunnallisesta tasosta. Mänttä-Vilppulan 5. – 8.-luokkalaisten tulokset olivat keskitasoa. Valtakunnallisesti tehty Move-mittaus paljasti, että koko Suomen 5. – 8.-luokkalaisista on jopa 40 prosentilla fyysinen toimintakyky tasolla, joka vaikuttaa arjessa jaksamiseen.

UKK- instituutin laskelmien mukaan liikkumattomuudesta kertyy Suomelle vuosittain jopa 3,2 miljardin euron kustannukset. Mikä tähän voisi olla avuksi?

”Mänttä-Vilppulassa suorat kustannukset liikkumattomuuden osalta on 1 811 000 euroa ja paikallaanolon osalta 1 130 000 euroa.”

Tätä asiaa kysyttiin myös vaalitentissä puoluejohtajilta, johon Yle Urheilu oli kerännyt eduskuntapuolueiden puheenjohtajat tai varapuheenjohtajat keskustelemaan huippu-urheilusta, liikunnasta ja liikkumattomuudesta. Aihe on tärkeä, koska liikkumattomuuden ongelmista on puhuttu jo vuosien ajan, mutta kriisi tuntuu paisuvan ja koskettavan kaikkia lapsista vanhuksiin.

Puheenjohtajat olivat yksimielisiä siitä, että valtiovallan pitäisi tehdä enemmän liikkumattomuuden aiheuttamien ongelmien ratkaisemiseksi. Vastaukseksi tuli esimerkiksi, että lisätään kouluissa opetettavaa liikuntaa ja tehdään koulujen pihoista enemmän liikunnallisia. Painotuksia tuli juuri lasten ja nuorten liikuntaan. Samoin haluttiin lisää harrastusmahdollisuuksia koulujen yhteyteen.

Tärkeänä pidettiin lähiliikuntapaikkoja ja välineitä, sekä parempia urheilukenttiä, jotta niistä tulisi lähiliikuntapaikkoja kenelle tahansa koulupäivän ulkopuolella. Yhdessä ehdotuksessa oltiin lisäämässä liikuntaa Tanskan mallin mukaan, jossa on joka päivä tunti koululiikuntaa. Meillä yläkoulun perusliikunnassa se on kaksi-neljä tuntia viikossa.

Puheenjohtajien viesti oli selkeä ja yksimielinen – liikuntaan on panostettava.

Myös Liikunnan ja terveystiedon opettajien liitto otti kantaa Move-tulosten tiimoilta esimerkiksi Turun Sanomissa ja Aamulehdessä julkaistussa mielipidekirjoituksessa. Näissäkin kirjoituksissa tuli esille huoli siitä, että liikkumattomuus ja heikentynyt toimintakyky ovat merkittäviä yhteiskunnallisia ongelmia. Liikuntareseptiksi ehdotettiin liikuntatuntien lisäämistä kaikilla kouluasteilla koko oppivelvollisuusiän ajan. Kansainvälisissä tutkimuksissa on havaittu koululiikunnan määrän ennustavan aikuisiän liikuntaa. Liikuntatuntien määrän lisäämiseksi tulisi ryhmäkokoja pienentää ylisuurista kohtuullisiksi opetuksen vaikuttavuuden parantamiseksi.

Koululiikunnalla on merkittävä vaikutus hyvinvointiin. Koululiikunta tavoittaa tasa-arvoisesti kaikki oppilaat viikoittain, myös vähän liikkuvat. Tämä on todella huomionarvoista. Koululiikunnan avulla voimme antaa liikuntasysäyksen niille, jotka liikkuvat arjessaan vähemmän. Koululiikuntaan panostetuilla resursseilla ja aineen arvostuksen lisäämisellä on merkitystä. Esimerkiksi, jos opetusryhmät ovat liian suuria, ei liikuntavälineitä riitä kaikille ja opettajan huomio per oppilas on tietysti pienempi kuin suositusten mukaisessa liikuntaryhmässä.

Viime vuosina säästösyistä, valitettavasti meillä Mänttä-Vilppulassakin yläkoulujen ja lukion liikuntaryhmien ryhmäkoot ovat nousseet ja resurssit vähentyneet. Tämä on todella huolestuttavaa, kun laaja hyvinvointisuunnitelma painottaa Mänttä-Vilppulassakin yhteisöllisyyden ja liikunnan edistämistä. Tämä talouden tasapainottamisohjelma on kohdistunut sinne, minne sitä vähiten toivoisi eli lasten ja nuorten liikuntatunteihin. Viime vuosina me liikunnanopettajat olemme oppineet seuraamaan liikunnan budjettia ja valitettavasti tiedämme hyvin, kuinka paljon on leikattu.

”Liikuntaan panostaminen on halpa lääke sairashoitokuluihin verrattuna.”

Paljon meillä on hyvää Mänttä-Vilppulassa liikuntapaikkojen ja toiminnan suhteen. Täällä liikuntaseurat tekevät todella tärkeää ja arvokasta työtä kaikissa ikäryhmissä, mutta aina kannattaa asioita kehittää ja luoda hyviä toimintamalleja. Liikkumaan pitäisi päästä matalalla kynnyksellä ja lähiliikunnan idealla niidenkin, jotka eivät ole seuratoiminnassa. Meidän tulee muistaa ihmiset, joille muutaman euron korotus kuntosalitoimintaan voi olla kynnys jatkaa harrastamista tai se, etteivät kaikki pääse kulkemaan autolla, jolloin lähiliikuntapaikkojen tarjonta on ensi arvoisen tärkeää. Se on myös tärkeää, että on henkilökuntaa, joka pitää niitä liikuntapaikkoja kunnossa ja avaa ovia virka-ajan ulkopuolellakin, koska silloinhan sitä liikuntaa harrastetaan.

Liike on lääke, kuten JVG laulaa. Liikunnan terveysvaikutukset ovat kiistattomat ja liikunnalla ennaltaehkäistään sairauksia, joten siihen panostaminen on halpa lääke sairashoitokuluihin verrattuna.

Talouden tasapainottamiseen vedoten kaupungissamme on tehty leikkauksia, mutta onko laskettu todelliset kustannukset, jotka lankeavat tulevaisuudessa maksettavaksi? UKK-instituutilla on laskuri, joka näyttää liikkumattomuuden ja paikallaanolon aiheuttamien kansansairauksien kustannukset Suomessa sekä hyvinvointialueittain, että kunnittain. Mänttä-Vilppulassa nykytilanne näytti, että 76 prosenttia liikkuu liian vähän ja 83 prosenttia on liikaa paikallaan. Suorat kustannukset liikkumattomuuden osalta on 1 811 000 euroa ja paikallaanolon osalta 1 130 000€. Kannattaa käydä kurkkaamassa laskuria.

Haastammekin kaikkia Mänttä-Vilppulan asukkaita ideoimaan hyviä liikuntareseptejä ja liikkumaan, vaikka olemmekin tässä talouden kurimuksessa. Aina voi kaveria pyytää mukaan lenkille. Tehdä liikuntatreffit, pitää taukojumppaa, lähteä luontoon kävelemään.

Liikuntaterveisin:

Liikunnan lehtorit

Päivi Mäenpää

Tero Penttinen

Vilppulan Yhteiskoulu

Mäntän yläkoulu

Mäntän lukio

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos