Kipin kapin liikkumaan, nuori!

Onnistumisen kokemukset fyysisten aktiviteettien kanssa tuovat hyvää mieltä sekä halua tehdä lisää, kannustaa kirjoittaja.

Miikka Kytömäki

28.1. 6:00

Hyvinvointi ja terveys ovat elämän suurimpia voimavaroja. Oli kyse sitten liikkumisesta, ihmissuhteista tai joukkoon kuulumisen tunteesta, saa näistä kaikista jaksamista päiväänsä. Erityisesti nuorille terveys on tärkeää, jotta sitten vanhana jaksaa vielä porskuttaa.

Tänä päivänä kun kaikki oppikirjoista viihteeseen asti sähköistyy, on riittävä liikkuminen tärkeää varsinkin peruskoulujen ja toisen asteen opiskelijoille. Kun oppitunnit vietetään läppärien ääressä, voi alkaa kärsimään monen sortin fyysisistä vaivoista, mikäli ei huomioi ergonomian ja liikkumisen merkitystä. Itsekin lukion opiskelijana huomaa, että yläkouluun verrattuna tulee vietettyä koneen ääressä reippaasti enemmän aikaa kuin aikaisemmin.

Säännöllinen liikkuminen edistää kunnon ja kehon hyvinvoinnin lisäksi myös mielen hyvinvointia. Onnistumisen kokemukset fyysisten aktiviteettien kanssa tuovat hyvää mieltä sekä halua tehdä lisää. Sama toimii tietysti myös toisinpäin. Liikkuminen nostaa siis myös itsetuntoa, mikä on nuorille enemmän kuin hyödyksi. Liikkumisella on myös oma roolinsa stressin, ahdistuksen ja huonojen fiilisten taltuttamisessa. Kun purkaa murheitaan liikkumiseen tai urheiluun, pystyy käsittelemään niitä hieman helpommin - “Eikö suuttuneena olekin vapauttavaa hakata nyrkkeilysäkkiä täysillä?”

Nuorten hyvinvoinnin tukijoina suurta osaa näyttelevät kodin ja koulun ohella myös kaupunkimme hyvinvointia tarjoavat tahot, kuten kuntosalit, liikuntahallit ja urheiluseurat. Suuri nuorten liikkumisen ja hyvinvoinnin lisääjä on ollut myös Harrastamisen Suomen malli –hanke (HSM), joka tarjoaa ilmaiseksi liikuntaa ja muuta vapaa-ajan tekemistä nuorille. HSM-kerhojen ansiosta yhä useammalla on mahdollisuus päästä kiinni muutoin maksullisiin aktiviteetteihin, saada uusia ystäviä ja mikä tärkeintä, kohentaa omaa hyvinvointiansa. HSM tuo siis suoraan hyvinvointia nuorille. Itsekään en alemmilla luokka-asteilla häävimmin liikkunut, mutta juuri HSM-kerhojen kautta yläkoulun puolella huomasinkin liikunnan mielekkääksi ja mukavaksi tavaksi viettää vapaa-aikaa. Toivonkin, että myös moni muu nuori löytäisi oman tyylinsä liikkua ja kokea sen tuoman ilon.

Kirjoittaja on Mänttä-Vilppulan nuorisovaltuutettu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos