Mustat Legendat

Nämä neljä ulkomaalaista urheilijaa täyttävät kirkkaasti Legenda-kriteerin.

25.1. 6:00

Ihminen, joka saavuttaa jotain enemmän mainitsemisen arvoista nimetään usein Legendaksi. Yleensä kyseessä ovat urheilijat, viihdetaiteilijat, oikeat taiteilijat tai vaikkapa suomalaiset kylähullut. Viimeksi mainittuja tosin nykyään tapaa harvemmin, liekö korona heidät pelästyttänyt. Keskityn neljään ulkomaalaiseen urheilijaan, jotka kirkkaasti täyttävät Legenda-kriteerin.

Jalkapallomaalivahti Lev Jashin (1929–90) sai lempinimen Musta Hämähäkki. Se ei tullut ihon väristä vaan mustasta peliasusta sekä monista ilmiömäisistä torjunnoista. Hän uudisti maalivahtiroolin aktiivisella otteellaan johtaen puolustusta äänekkäästi ja uskaltaen rientää katkomaan keskityksiä kaukaa. Jashinin palkintokaappiin kertyivät kirkkaimmiksi Neuvostoliiton lipun alla 1956 olympiakulta ja 1960 EM-voitto.

Wilma Rudolph. Tyttö, jota hoidettiin mustaihoisten sairaalassa polion takia 11- vuotiaaksi asti. Sitten syttyi kova into urheilla, lajiksi löytyi pikajuoksu. Melbournen olympialaisissa 16-vuotias Rudolph (1940–94) jo oli saavuttamassa USA:lle pikaviestissä pronssia. Huippu tuli 1960 Roomassa: kolme olympiakultaa ja italialaisten antama lempinimi Musta Gaselli.

”Ihminen, joka saavuttaa jotain enemmän mainitsemisen arvoista nimetään usein Legendaksi.”

Berliini 1936. Niistä olympialaisista piti tulla natsismin riemuvoitto. Pitkälle tulikin, mutta eräs mustaihoinen lahjakkuus iski piikiksi Hitlerin lihaan. USA:n Jesse Owens (1913–80) valloitti molemmat pikajuoksumatkat, pituushypyn ja vielä pikaviestinkin, vaikka häntä ei alkuaan oltu siihen mukaan edes kaavailtu. Lisäksi hän ja saksalainen hyppyvelho Luz Long ystävystyivät pituushypyn merkeissä hakaristiherrojen suureksi harmiksi. Mielestäni Owens on kiistatta Musta Legenda.

Äskettäin kuollut jalkapalloilija Pelé jos kuka kuuluu listalleni. Edson Arantes do Nascimento (1940–2022) pääsi jo 15-vuotiaana Santosin joukkueeseen. Noihin aikoihin hän sai kuuluisan pelaajanimensä, josta itse ei erityisemmin tykännyt. Kolmisen vuotta myöhemmin MM-voitto Ruotsin kisoissa. Sen päälle mestaruudet 1962 ja vielä 1970. Sen finaalin minäkin muistan tv:stä katsoneeni, Brasilia löi Italian 4–1 numeroin. Lempinimen Musta Helmi saanut virtuoosi näytteli ottelussa suurinta roolia sekä ratkaisijana että syöttäjänä.

Kirjoittaja on aktiivinen asioiden seuraaja Pohjois-Kuorevedeltä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos