Mikä saa juurtumaan?

Vuodenvaihteen väestötilastot kertovat kylmää kyytiä tälle seutukunnalle.

31.1. 6:00

Mänttä-Vilppulassa väki vähenee samaa tahtia kuin suurin piirtein samankokoisessa naapurissa Keski-Suomen puolella Keuruulla. Kummastakin kunnasta on vuodessa vähentynyt noin 200 asukasta. Parin aiemman koronavuoden aikana puhuttiin kovasti maallemuutosta ja etätyömahdollisuuksista, mutta kylmä totuus on, että isona suuntauksena asukkaiden keskittyminen maakuntien keskuskaupunkien liepeille ja pääkaupunkiseudulle jatkuu.

Jatkuu, vaikka elämän olosuhteet ja pikku mukavuudet olisivat täällä pienissä kaupungeissa huomattavasti huokeammalla monien ulottuvilla. Löytyy asuntoja, taloja ja rantatontteja. Töitäkin on, ja lapsiperheille palveluja. Mistä siis kiikastaa, että suuntausta on vaikea ellei mahdoton kääntää?

Syntyvyys koko maassa on ennätyksellisen alhainen. Mänttä-Vilppulassa syntyy nykyisin viitisenkymmentä vauvaa vuodessa. Kuolleita on yli kolminkertainen määrä. Tästä syntyy sellainen epäsuhta, jota on vaikea muuttovoitolla paikata.

Aluetutkija Timo Aron mukaan tilanne on uusi normaali. Muuttoliikkeen merkitys korostuu kaikkien kuntien kesken, ja Pirkanmaalla tilanne polarisoituu Tampereen ympäristön ja maakunnan reuna-alueiden välillä. Muuttovoittoisia kuntia ovat keskuskaupunkien ympäristökunnat.

Mänttä-Vilppulaan muutti vuoden aikana 352 ihmistä ja kunnasta pois muutti 463 ihmistä. Mikä saisi nuoret, nuoret perheet ja myös muunikäiset muuttajat juurtumaan tänne?

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos