Tuulivoimarakentamiselle periaatteet

Eri kunnissa on erilaisia tuulivoimahankkeita erilaisin ehdoin.

10.2. 6:00

Pirkanmaalla kuten kautta Suomen kartoitetaan kiivaasti uusia tuulivoima-alueita, ja yksi mahdollinen on nyt esitelty Mänttä-Vilppulassa. Suunnitelmiaan esitteli tiistaina Eurowind Energy Oy, jonka alustavissa suunnitelmissa metsäyhtiö Finnsilvan maille Kolhoon nousisi enintään kahdeksan voimalaa.

Erilaisia tuulivoimahankkeita on vireillä paljon eri puolilla maata, ja erilaisin ehdoin. Eurowindillä on jo toiminnassa Sastamalassa kolmen tuulivoimalan puisto, jonka perustaminen ei herättänyt suuria tunteita. Sen sijaan toinen Sastamalassa vireillä oleva 7 myllyn hanke on kohdannut kovaa vastustusta.

Siellä muun muassa toivotaan kaupungin päättävän tuulivoimaloiden etäisyydeksi lähimmästä asutuksesta vähintään kaksi kilometriä. Kolhossa etäisyydeksi on alustavasti ehdotettu yhden kilometrin etäisyyttä.

Kolhon hanke on alkuvaiheessa, ja siitä on tarkoitus tehdä kaavaprosessin selvitysten ja kuulemisten lisäksi ympäristövaikutusten arviointi. Kansalaisilla ja ympäröivillä maanomistajilla on siis lukuisia tilaisuuksia sanoa mielipiteensä hankkeesta.

Tuulivoimateknologiasta, voimaloiden rakentamisesta, käytön aikaisista asioista ja purkamisesta ei kuitenkaan maanomistajilla välttämättä asiantuntijatietoa ole. MTK opastaa maanomistajia hakemaan asiantuntija-apua maanvuokraushankkeissaan, ja esimerkiksi perustamaan neuvottelukuntia.

Lisäksi, kun näyttää että tuulivoimahankkeita voi tulla niillekin alueille, joita ei maakuntakaavassa aiemmin ole pidetty potentiaalisina, kaupungin pitää linjata omat tuulivoimarakentamisen periaatteensa kunnassa.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos