Kevät on suunnan hakemisen aikaa

Oppivelvollisuus pidentyi, mutta kaikki eivät silti saavuta tutkintoa.

17.2. 6:00

Yhteishaku peruskoulun jälkeiseen koulutukseen alkaa ensi viikolla. Tämä on se perinteinen haku, jossa suurin osa ysiluokkalaisista hakee ammattikouluun tai lukioon. Muitakin jatkomahdollisuuksia on, esimerkiksi valmentavaan koulutukseen.

Jo tutkinnon suorittaneet, esimerkiksi työelämässä olevat alanvaihtajat, voivat hakea koulutuksiin jatkuvassa haussa. Korkeakouluihin on omat hakunsa.

Ehkä tärkeimmät suuntaviitat tulevaan otetaan kuitenkin siinä ysiluokalla. Tässä vaiheessa motivaation ruokkiminen on olennaisen tärkeää. Vaikka oppivelvollisuus on pidentynyt, kaikki nuoret eivät silti saavuta ammatti- tai ylioppilastutkintoa, ja sen jälkeenkin olisi usein vielä opiskeltava.

Tutkimuksissa on luodattu opiskelumotivaation hiipumisen syytä. Ei kiinnosta, ei ole motia, on väärä ala, joka ei kuitenkaan vaihtamalla parane... Monella nuorella on suunta ja päämäärä hukassa.

Yhdeksi syyksi on tunnistettu jo yläkoulussa alkanut koulusta poissaolo. Koulua ei ole käyty säännöllisesti, mutta oppilas on kuitenkin tukitoimien avulla luotsattu yläkoulun loppuun. Sen jälkeen vapaus ja vastuu opinnoissa lisääntyy, mutta nuorella ei olekaan tarvittavaa elämänhallintaa.

Poissaolojen ja kouluakäymättömyyden syitä on tutkittu, ja yläkoulussa yksittäisistä syistä kärkeen nousee oppilaan sekoittunut vuorokausirytmi sekä se, että koulun sosiaaliset tilanteet ahdistavat oppilasta. Ainakin ensinmainittu on sellainen syy, johon kodeissa on mahdollista vaikuttaa.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos