Mänttä-ilmiö

Mänttäläinen muistaa historiansa, vaan ei silti pane pahaksi tulla kuulemaan sitä uudelleenkin.

25.2. 7:00

Olin taannoin Roman Schatzin vieraana hänen Maamme kirja-ohjelmassa Yleisradiolla. Päivän aiheena oli liekkiinsä roihahtanut Tampere-ilmiö ja historia sen takana. Synnyinkaupunkini vetovoiman syitä ja seurauksia pohtiessani en voinut olla ajattelematta toista kotiani, Mänttä-Vilppulaa, sekä asioita, joita täällä nostan jalustalle.

Tampere-ilmiölle ei löydy yksiselitteistä syytä; ennemminkin kyseessä on monien onnistuneiden valintojen summa. Hyvät liikenneyhteydet, vetovoimaiset tapahtumat, uusi Areena, sekä pitkäjänteinen, positiivisten mielikuvien vahvistaminen ovat nähdäkseni luoneet otollisen pohjan ilmiön taustalle.

Kesällä 2021 samankaltaisen ilmiön syntyä oli havaittavissa myös Mäntässä. Media toisensa jälkeen nosti Mäntän kulttuurisivujensa keskiöön, Serlachius-museoiden Banksy-näyttelyn myötä. Tuolloin näyttelyä saapui Mänttään katsomaan yli 100 000 ihmistä. Median esittelemä kuva Mäntästä oli raikas: korkeakulttuurin ja anarkian sopusointuinen symbioosi luonnonkauniissa ympäristössä, suurkaupungin rasitteista vapaassa utopiassa.

”Metsä ja sen vapaa hengitystila ovat kaltaisilleni ihmisille kynnyskysymys, josta ei voi neuvotella”.

Siinä missä Mänttä ei liikenneyhteyksiensä puolesta pysty kilpailemaan kiskojen kiihdyttämälle Tampereelle, on sillä kilometrien etumatka niihin ei-kaupallisiin ilmiöihin, joihin suurissa kaupungeissa ei päästä käsiksi. Mäntän luonto, suojeltuine metsäalueineen mahdollistaa sen ravinnon, jota tutkimukset toisensa jälkeen tarjoavat toimivaksi mielenhoidoksi. Metsä ja sen vapaa hengitystila ovat kaltaisilleni ihmisille kynnyskysymys, josta ei voi neuvotella. Valveutuminen luonnon nykytilasta kasvaa kasvamistaan, jonka vuoksi kaltaisiani ihmisiä on koko ajan enemmän.

Myös mänttäläisessä kulttuurissa on ilmiön liekki. Kirjailijana olen päässyt kiertämään ympäri Suomea erilaisissa kulttuuritapahtumissa. On pienten yhteisöjen marginaali-tapahtumia, sekä jättimäisiä, suurilla mainosbudjeteilla rakennettuja yleisötapahtumia. Silti kantani on selvä: missään muualla ei esiintyminen ole yhtä palkitsevaa kuin Mäntässä. Vuosien aikana esityksiimme on saatu ennätysyleisöjä ja aina lämmin vastaanotto. Mainoksia kiinnitetään ilmoitustauluihin, kaveria nykäistään hihasta ja sana laitetaan kiertämään. Ja aina se kannattaa.

Mänttäläinen muistaa historiansa, vaan ei silti pane pahaksi tulla kuulemaan sitä uudelleenkin. Hän elää taiteen keskellä ja silti saattaa saapua kirjaston pihaan kuulemaan runoja. Se on hyvä pohja. Kun minulta kysytään mitä ilmiöltä vaaditaan, vastaan aina: liikettä ja läsnäoloa.

Kirjoittaja on runoilija ja radiojuontaja.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos