Unihiekat pois silmistä ja uurnille

Eduskuntavaalien 2023 ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 22. maaliskuuta.

Eduskuntavaaliehdokkailla alkaa vaalikampanjan loppukiri. Ennakkoäänestys järjestetään 22.–28. maaliskuuta. Ennakkoäänestyksen suosio on vakiintunut 35 prosentin tietämille, eli reilu kolmannes äänioikeutetuista hoitaa kansalaisvelvollisuutensa etukäteen. Viime eduskuntavaaleissa koko maassa äänesti ennakkoon 36,2 prosenttia äänioikeutetuista.

Mänttä-Vilppulassa sekä ennakkoäänestys että varsinaisen vaalipäivän äänestys oli vaisuhkoa. Mänttä-Vilppulan äänestysprosentti eduskuntavaaleissa 2019 oli Pirkanmaan alhaisin, 66,9 prosenttia. Sama kehitys näkyi aluevaaleissa.

Mistä tämä ilmiö kumpuaa? Nukkuvien puolue alkaa olla suurin ”puolue” kaikissa vaaleissa, vaikka samaan aikaan ihmiset käyttävät paljon aikaansa yhteiskunnallisten asioiden arvosteluun. Miksi kritiikki ei jalostu teoiksi ja äänioikeutta ei käytetä vaikuttamiseen? Se on kuitenkin demokraattisessa yhteiskunnassa se ainoa oikea tapa.

Eduskuntavaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 2. huhtikuuta. Moni äänestäjä pitää perinteenään käydä uurnilla vaalipäivänä. Vielä on siis aikaa perehtyä ehdokkaiden mielipiteisiin ja heidän edustamiensa puolueiden agendaan, jos oma näkemys ei ole selvillä ennakkoäänestyksen alkaessa.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos