Kuulevat korvat innostavat pientä lukijaa

Kun lukija tarvitsee hyvän kuuntelijan, lukukoira voi auttaa.

Lasten ja nuorten lukutaidon rapautuminen huolestuttaa. Hyvää ja syvällistä lukutaitoa tarvitaan yhä tässä lyhyiden kielellisten ilmaisujen, kuvatulvan ja videonpätkien todellisuudessa. Lukutaito on välttämätön koulun ja opintojen sujumiseksi, ja vaikuttaa myönteisesti myös muun muassa päättelykykyyn ja muistamiseen koko elämän varrella.

Lasten lukemaan innostamista tarvitaan entistäkin enemmän, kun tarjolla on niin paljon muita koukuttavia ajanvietetapoja. Vanhempia motivoinee muiden lukemisen myönteisten vaikutusten lisäksi se, että lukeminen parantaa keskittymiskykyä.

Varmasti moni meistä on huomannut, että jatkuva puhelimen selaaminen on tehnyt aikuisistakin hyvin lyhytjänteisiä. Puhumattakaan lapsista ja nuorista, jotka ovat syntyneet tähän digitaalisten käytäntöjen hallitsemaan maailmaan.

Lukutaitoaan harjoittelevaa lasta voi innostaa monin tavoin. Yhä suositumpaa on lukukoiratoiminta. Lukukoiraksi koulutettu lemmikki on leppoisa kuuntelija, se ei arvostele eikä huomauttele virheistä. Koiran läsnäolo rentouttaa lukijaa. Tässä yhdistyvät sekä lukemisen että lemmikin stressiä lievittävät tekijät.

Vapaaehtoista lukukoiratoimintaa on pääasiassa kirjastoissa. Tällä seudulla ajan lukukoiralle voi varata Kolhon ja Vilppulan kirjastoissa. Kannattaa kokeilla, jos koiran läsnäolo sopii lapselle ja perheelle.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos