Kansallinen veteraanipäivä – on taas kerran syytä viettää kiitoksin heidän juhlapäiväänsä, jotka mahdollistivat vapaan, itsenäisen isänmaan säilymisen

Seppelpartio kuuntelemassa Veteraanin iltahuutoa ennen lähtöä Mäntän sankarihaudalle vuoden 2022 kansallisen veteraanipäivän tilaisuudessa.

Kansallista veteraanipäivää vietetään torstaina 27.4. 2023.

Euroopassa eräs valtio taistelee juuri olemassaolostaan, ja vihollinenkin on heillä sama kuin oli meillä Suomen taistelujen vuosina 1939-1944.

On taas kerran syytä viettää kiitoksin heidän juhlapäiväänsä, jotka mahdollistivat vapaan, itsenäisen isänmaan säilymisen länsimaisena hyvinvoipana valtiona. Juhlijoita ja muistelijoita on enää vain kourallinen. Vuoden 2023 alussa yhteensä 2 985 miestä ja naista. Keski-ikä 98 vuotta. Veteraanien juhlapäiväksi on valikoitunut Lapin sodan päättymispäivä. Juhlapäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1987 itsenäisen Suomen täyttäessä 70-vuotta.

Kiitos ja kunnia rintamamiehille, lotille ja kotirintaman väelle uhrautuvasta työstänne, näin sodanjälkeisen sukupolven edustajana julkituotuna. Tämä kiitos vaan kohtaa enää harvoja. Me jälkipolvet saamme elää maailman onnellisimmassa maassa, jonka lipputangoissa hulmuaa maailman kaunein lippu: siniristi.

Sankarihaudoilla kulkiessa kannattaa painaa jokaisen suomalaisen pää hiljaiseen kumarrukseen.

Edesmennyt musiikinopettaja, kamarineuvos Kalervo Hämäläinen, joka itsekin taisteli molemmissa sodissamme, on säveltänyt ja sanoittanut useita koskettavia veteraaniaiheisia kuoroteoksia, tunnetuimpana Veteraanin iltahuuto.

Yhtä vaikuttava on sävellys Tuntematon sotilas.

Nämä kannattaa kuunnella YouTube -musiikkisivulta. Mahtavat veteraanikuorot ja sotilassoittokunnat esittäjinä.

Pertti Rampanen

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos