Pidän vaaleista

Kirjoittaja on aina pitänyt vaaleista, eikä sille näy loppua vieläkään.

Pääsin ensimmäisen kerran äänestämään syksyn 1976 kunnallisvaaleissa. Tein sen ennakkoon Mäntän postissa, sillä varsinaisena vaalipäivänä tiesin olevani ”mokkerina” Keuruulla viestipataljoonassa.

Ehdokas oli helppo valita. Hän meni jatkoon Kuoreveden valtuustoon. Kiittelikin poikaansa myöhemmin syksyllä, kun kerroin lomalla ollessani häntä äänestäneeni. Kaikkiaan isä-Otolle kertyi 24 vuotta kunnalliselämää, niistä viimeiset neljä kunnanhallituksen jäsenenä.

Kokemusta vaaleista minulla kylläkin oli jo aiemmilta ajoilta. Nimittäin Mäntän ammattikoulun oppilasneuvostovaaleihin vuonna 1974 lähdin ehdolle. Yhdessä kaverini Olli Jokelan kanssa perustimme antipoliittisen valitsijayhdistyksen nimeltä ”Puusta paperiin”. Sen iskevä slogan kuului: ”Politiikka ei kuulu ammattikouluun, eduskunta istuu Arkadianmäellä eikä Virtasalmentiellä!” Emme onnistuneet haravoimaan kuin hajaääniä, ja enemmän herätimme hilpeyttä kuin sympatiaa.

”Ääniä tuli sievoisesti, tuloksena valtuustopaikka ja sivistyslautakunnan jäsenyys.”

Vuonna 1984 en enää halunnut herättää hilpeyttä, vaan lähdin virinneen vakaumukseni kannustamana mukaan kunnallisvaaleihin. Puolue oli SKDL ja tuloksenani ensimmäinen varasija ja jäsenyys Mäntän kulttuurilautakunnassa. Vajaat kaksi kautta meni mänttäläisten asioiden parissa, kunnes 1992 takaisin tekopitäjääni muutettuani asetuin Vasemmistoliiton ehdokkaaksi. Ääniä tuli sievoisesti, tuloksena valtuustopaikka ja sivistyslautakunnan jäsenyys.

Jämsässä asetuin SDP:n ehdokkaaksi 2008 kuntavaaleissa. Erinäisistä syistä puolue oli osaltani vaihtunut, vaalien nimikin lyhentynyt, mutta menestystä tuli läpimenolla ja sen kunniaksi puheenjohtajuus sivistyslautakunnassa. Sen ajan muistan monen kyläkoulun lakkauttamisesta. Ne aina jyrättiin läpi vaikka lautakuntana lakkautuksia lähes poikkeuksetta vastustimme. Huippuhetkeni osui kohtaan jolloin sain pamauttaa nuijan pöytään uuden Paunun koulun nimeä valittaessa.

Viime kuntavaaleissa äänet riittivät neljännen varavaltuutetun paikalle. Myötäjäisenä sain tarkastuslautakunnan varajäsenyyden. Paljoa ei ole kokouskutsuja tullut, toki muutaman kerran olen käynyt lautakunnan kokouksissa Tero Silvanin ilmoitettua esteestä.

Kaiken kaikkiaan olen aina vaaleista pitänyt. Eikä sille loppua näy. Niistä toisenlaisista vaaleista pidän myös, enkä pahana pidä punapäitä, brunetteja tai tummiakaan.

Kirjoittaja on aktiivinen asioiden seuraaja Pohjois-Kuorevedeltä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos