Viljelymaita satoa vastaan

Uusi tapa ajatella ja toteuttaa ei vaadi muuta kuin ripauksen rohkeutta ja halua jakaa omastaan toiselle.

Heinittyneet ja huonolle hoidolle jääneet puutarhat kasvimaineen voivat nyt saada innokkaan hoitajan uuden vuokraviljelypilotin kautta. Lahtelaisen Taina Lumpeen koordinoima hanke tarjoaa Mänttä-Vilppulassa niin kerrostaloasukkaalle kuin monelle muullekin omasta kasvimaasta haaveilevalle mahdollisuuden työntää sormet multaan.

Lumpeen idea on lähiruoan ja kiertotalouden näkökulmasta oivallinen. Miksi jokaisen pitäisi omistaa oma maatilkkunsa, kun sen voi myös lainata tai ottaa käyttöön hoitamattomia olemassa olevia maita. Samalla rehottavat puutarhat saavat uuden elämän ja hoitajan. Hyvää ideassa on sekin, että maatilkusta maksettava vuokra ei tarvitse olla rahaa, vaan se voi olla myös osa viljellystä sadosta.

Uusi tapa ajatella ja toteuttaa ei vaadi muuta kuin ripauksen rohkeutta ja halua jakaa omastaan toiselle. Erityisen ilahduttavaa Lumpeen vetämässä pilotissa on yhteistyö vastaanottokeskuksen kanssa. Monet keskuksen asukkaat ovat innokkaita ja valmiita tekemään työtä saamaansa satoa vastaan. Yhteiskuntaan mukaan pääseminen ja paikallisten tapaaminen viljelysten kautta on tärkeä osa heidän kotoutumistaan uuteen kotimaahansa.

Kirjoittaja on KMV-lehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos