Vastaus mielipidekirjoitukseen ”Mäntän kaunis hautausmaa – ei ihan”

Mänttä-Vilppulan seurakunta kiittää mielipiteen kirjoittajaa havainnoista, jotka koskettivat hautausmaa-alueistamme yhtä kolmesta.

Seurakunnan mukaan pääsääntöisesti nämä männyn käkkärät kasvavat haudoilla, jotka on luovutettu hautaukseen 30–40 -luvuilla niin sanotuiksi ainaishautapaikoiksi.

Kirjoitus vahvistaa kuvaa seurakunnan toimintasuunnitelmaan kirjaamasta visioista sitä, että hautausmaiden ja kiinteistöjen toimintaympäristöt herättävät kävijässään tunteita. Yhtenä tavoitteena seurakunnalla on yksinkertaisesti onnistua hautaustoimen kasvavassa lakisääteisessä tehtävässä, muun muassa hoitamattomien hautojen kunnostukseen kehottamalla, sekä päättyneistä hautojen hallinta-ajoista tiedottaen.

Näissä tavoitteissa ja toimenpiteistä seurakunta ei selviä yksin. Voimassa olevan strategiamme mukaisesti Ovet auki yhteiselle työlle ja kumppanuuksille, toteuttamiseen tarvitaan niin työntekijöitä kuin seurakuntalaisiakin, tässä yhteydessä hautapaikan hautaoikeuden haltijaa, omaisia. Tulevaisuudessakin työn järjestäminen edellyttää määrätietoista yhteistyötä ja kunkin osapuolen tekemisen arvostamista, sekä lakiin perustuvien prosessien tuntemista.

Huhti–toukokuussa hautausmaamme näyttävät varmasti rujoilta. Osa talven lumista on vielä monin paikoin kasalla hautausmaan reunoilla, talveen liukkauden poistomateriaali pitkin viheriöitä ja ruskeat lehmusten lehdet, jotka vasta kevät tuulet pudottivat maahan peittävät hautausmaita. Näky on varmasti surullinen. Tulee huomioida, että paikoitellen vielä 30.4. ja 2.5. samanaikaisesti, kun ensimmäinen osa hautausmaan kausityöntekijöitä saapui kesätöihin, satoi vielä lunta ja räntää sekä aamuiset pakkaset jopa -5 astetta, joka haittaa lehtien haravointia, vesipisteiden avaamista ja hoitohautojen kukkapesien esivalmistelua juhannusviikolla saapuville kukille. Nämä ovat töitä, jotka kuuluvat seurakunnalle. Nämä ovat osa niistä töistä, joilla valmistelemme ja varmistamme hautausmaiden yleisilmeen vastaamaan niitä odotuksia, jotka tiedämme hautausmailla kävijöiden haluavan kesän aikana näkevän. Mekin odotamme sen näyn toteutuvan. Aikaisempien palautteiden mukaan myös onnistuen. Palautteet ovat kannustaneet hautausmaiden työntekijöitä aina parempiin suorituksiin ja nauttimaan tekemästään työstä.

Seurakunta odottaa, että myös omaiset, hautaoikeuden haltijat huolehtivat kirkkolain hautaustoimen mukaisesti oman osuutensa ”Haudat on pidettävä hautausmaan arvoa vastaavasti hoidettuna. Haudan hoidosta vastaa hautaoikeuden haltija”.

Surullinen näky hautausmailla ovat ne jopa metriset männyn käkkärät. Tämä on seurakunnan osalta tietoisesti jätetty merkki. Pääsääntöisesti nämä käkkärät kasvavat haudoilla, jotka on luovutettu hautaukseen 30–40 -luvuilla niin sanotuiksi ainaishautapaikoiksi. Omaiset ovat mahdollisesti pois muuttaneet tai kuolleet ja hauta on tullut unohdetuksi ja hoitamattomaksi. Seurakunta seuraa haudan hoitamattomuuden jatkumista noin 5–10 vuotta, jonka jälkeen kirkkolain mukaan kirkkoneuvostomme kehottaa kuulutuksella ryhtymään omaisia hoitotoimenpiteisiin. Tämän kuulutuksen hoitamattomista haudoista seurakunta teki 29.9.2022. Kuulutus tulee olla nähtävillä 1 vuoden. Jos haudan kunnostukseen eivät omaiset ryhdy, kirkkoneuvostomme tekee toisen kuulutuksen syys–lokakuussa 2023, jolla ilmoitetaan hoitamattoman haudan siirtyneen takaisin seurakunnalle. Päätöksiin liittyy aina oikaisuvaatimuksen teko-oikeus, tässä tapauksessa myös talven tulo, joka käytännössä siirtää näiden hoitamattomien hautojen siistimisen ja palautuksen seurakunnalle aina kesäkauteen 2024.

Näitä vuonna 2022 kuulutettuja hoitamattomia hautoja on Vilppulan hautausmaalla 8 hauta-aluetta ja Mäntän hautausmaalla 24 hauta-aluetta, yhteensä lähes 70 hautapaikkaa. Tässä eivät ole kaikki hautausmailla olevat hoitamattomat, mutta jotta asian hoito pysyy jotenkin hallinnassa, joudumme toteuttamaan asian hautausmaa osastoittain.

Kirjoituksessa mainittiin myös Serlachiuksen sukuhaudan ja muistomerkkien kunto. Tämä koko hauta-alue muistomerkkeineen kuulu Serlachiuksen säätiön hoitamaan alueeseen, joten mahdolliset palautteet kannattaa antaa heille ja heidän sopimuskumppaneille.

Toivotan kaikki, omat ja satunnaiset kulkijat vierailemaan Mäntän, Vilppulan ja Pohjaslahden hautausmailla kesän aikana ja toteamaan itse millainen hyvin hoidettu yleisilme hautausmaillamme sinut ottaa vastaan. Samalla toki totean, että Vilppulan kirkon ulkopuolinen korjaus ja maalaustyö alkoi 15.5. ja se antaa tähän kesään oman rosoisen leimansa hautausmaan ilmeeseen. Kirkko uusissa kirkkaissa, mutta sanoissa väreissä nähdä taas lokakuun lopussa, kun rakennustelineet ja huput kirkon päältä poistetaan.

Samuli Suokas

Hautaustoimesta vastaava

Mänttä-Vilppulan seurakunta

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos