Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti

Alkoholilaki muuttui – nähdäänkö Mänttä-Vilppulassa euron tuoppeja?

Ulkomainokset ja muut materiaalit ovat jo valmiina mänttävilppulalaisen Kestikeitaan varastossa. Yrittäjä Heini Rannikko ei kuitenkaan ole laittanut niitä esille, vaikka vuodenvaihteessa voimaan tulleet alkoholilain pykälät sen mahdollistavatkin. –Katsotaan vielä, miltä alkuvuosi näyttää, Rannikko sanoo. Tammikuun alusta lähtien ravintoloiden aukioloajat vapautuivat, ja niillä on ollut mahdollisuus tehdä niin sanottua happy hour -mainontaa ensi kertaa kymmeneen vuoteen. Helsingissä oluttuopillisen happy hour -hinta on joissain paikoissa painettu euroon, ja Tampereellakin kolmosta saa hanasta alle neljän euron. Nähdäänkö Mänttä-Vilppulassa alle neljän euron tuoppeja? –Isoissa kaupungeissa halvat hinnat perustuvat suureen asiakasvolyymiin. Mänttä-Vilppulassa ei ole samanlaista kilpailua asiakkaista, eli pidän tätä epätodennäköisenä, Heini Rannikko sanoo. Entä Kestikeitaassa? –En voi luvata suoraan että joko tulee tai ei tule. Kokeilimme sisäisesti happy houria viime keväänä, mutta se ei toiminut. Ihmiset täällä eivät juokse hintojen perässä, vaan käyvät silloin kun mieli tekee, Rannikko kertoo. Anniskeluaika pitenee Loput uuden alkoholilain pykälät astuvat voimaan maaliskuun alussa. Tuolloin esimerkiksi ravintoloiden lupamenettelyt yksinkertaistuvat. A-, B- ja C-luvista luovutaan ja yhdellä anniskeluluvalla saa anniskella kaikenvahvuisia alkoholijuomia. Lisäksi anniskeluaikaa saa pidentää ilmoituksella kello 01.30:stä aamuneljään, kun aiemmin pidennystä pitänyt perustella erikseen. Heini Rannikko uumoilee, että Mäntän keskustassa aukioloajat pitenevät jonkin verran. Kestikeitaassa ei välttämättä pidetä oluthanoja auki aivan 04:ään asti. –Viimeinen tunti on melkein aina tappiollinen ainakin meille. Rannikko ottaa ilolla vastaan myös uudistuksen, jonka mukaan tilapäistä anniskelua saa jatkossa harjoittaa aiemmin hyväksytyissä tiloissa pelkällä ilmoituksella. Aikaisemmin ravintoloitsijoiden on pitänyt hakea lupia kuukausia etukäteen ja jännittää, hyväksytäänkö vai hylätäänkö lupa. –Ravintolat voivat osallistua esimerkiksi kesätapahtumiin aiempaa joustavammin. Alaikäiset, mutta 16 vuotta täyttäneet henkilöt saavat pian tarjoilla alkoholia vuorovastaavan valvonnassa. Rannikko ei usko ottavansa Kestikeitaaseen töihin alaikäisiä, mutta osoittaa käytännön ongelman, jonka kyseinen lakikohta ratkaisee. –Ruokaravintoloissa 16-vuotias tarjoilija saa nyt kaataa ruokaviinin. Se on varmaan ihan järkevää. Ulosmyynnistä ei merkittävää bisnestä Maaliskuun alussa ravintolat saavat hakea vähittäismyyntilupaa, eli ne saavat myydä alkoholijuomia ulos samoilla ehdoilla kuin ruokakaupat. Viiniä ja väkeviä ei saa siis ostaa ravintolasta kotiin mihinkään kellonaikaan, ja enintään nelosoluen vahvuisia juomiakin saa hankkia ravintolasta vain kello 9–21. Heini Rannikko uskoo, ettei ulosmyynnistä tule merkittävää bisnestä ravintoloille. –Joku saattaa ostaa kerran kun nyt sitä saa. Mutta miksi kukaan ostaisi juomaa ravintolasta, kun sitä saa ruokakaupasta paljon halvemmalla. Rannikko harmittelee myös sitä, että alkoholiveroa nostettiin vuoden alussa. Hänen mukaansa se tekee tyhjäksi kaiken sen, mitä lupabyrokratian vapauttaminen tuo. –Arvonlisäveroa voisi laskea 24 prosentista sinne 17:ään tai 18:aan. Sillä olisi tosi hyvä vaikutus. Yrittäjä tosin uskoo, että kunnollinen arvio alkoholilain vaikutuksista saadaan ensi kesän aikana. Hän povaa ihmisten alkoholinkulutuksen kasvua. –Luulen, että limuviinojen suosio nousee, Rannikko kertoo. "Isoissa kaupungeissa halvat hinnat perustuvat suureen asiakasvolyymiin. Mänttä-Vilppulassa ei ole samanlaista kilpailua." Kestikeitaan yrittäjä Heini Rannikko.