Muista nämä tärkeät asiat sienimetsällä – väärällä valinnalla voi olla vakavat seuraukset - Uutiset - KMV-lehti

Muista nämä tärkeät asiat sienimetsällä – väärällä valinnalla voi olla vakavat seuraukset

On tärkeää, että poimit metsästä vain sellaisia sieniä, jotka tunnistat varmasti.

10.9.2017 13:05

Suurin osa Suomessa kasvavista sienistä on myrkyttömiä, mutta mukaan mahtuu myös monia myrkyllisiä sieniä. Myrkkysieni voi aiheuttaa maksa- ja munuaisvaurioita. On siis tärkeää, että poimit metsästä vain sellaisia sieniä, jotka tunnistat varmasti.

Sienen tunnistaminen on tärkeää mahdollisen oikean hoidon valitsemiseksi. Tuntomerkkien lisäksi vinkkejä voi antaa kasvupaikka. Viime vuonna Myrkytystietokeskukseen tuli 670 sieniin liittyvää myrkytyskyselyä. Tämän vuoden elokuun alussa kyselyitä oli ollut jo lähemmäs 200. Suurin osa Myrkytystietokeskukseen tulleiden kyselyiden sienistä jää tunnistamatta.

Vakava myrkytys voi johtaa maksavaurioon, mutta myrkyllinen sieni voi vahingoittaa myös munuaisia. Sienen aiheuttama äkillinen munuaisvaurio voi johtaa dialyysihoidon tarpeeseen, mutta vain reilulle kymmenesosalle jää akuuttivaiheen jälkeen krooninen munuaisten vajaatoiminta.

Suomessa tavallisin maksavaurion aiheuttava sieni on valkokärpässieni. Muita erityisen myrkyllisiä sieniä ovat muun muassa suippumyrkkyseitikki, kavalakärpässieni ja myrkkynääpikkä. Korvasieni on raakana myrkyllinen, mutta oikein käsiteltynä syötävä.

Vakavissa myrkytyksissä kyse on aina sienen syömisestä. Pelkkä maistaminen aiheuttaa harvoin vakavia oireita. Pihapiiristä löytyvän sienen maistelusta ei useimmiten ole haittaa edes pienille lapsille, mutta erittäin myrkylliset metsäsienet voivat olla heille vaaraksi jo pienenä määränä.

Sienimyrkytyksen oireiden alku vaihtelee vajaasta tunnista vuorokauteen. Yleisimpiä alkuvaiheen oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu ja ripuli. Hermostoon vaikuttavat myrkylliset sienet voivat aiheuttaa huimausta, päänsärkyä, sekavuutta ja harhoja sekä vakavissa tapauksissa jopa tajuttomuutta. Alkuoireet voivat kuitenkin olla huomaamattomia ja esimerkiksi suippumyrkkyseitikin aiheuttamat oireet ilmaantuvat jopa vasta kahden viikon kuluttua syömisestä.

Jos myrkyllisiä sieniä on syöty ruoaksi tai muutoin tarkoituksella, on aina syytä hakeutua sairaalaan hoidontarpeen arviointiin ja seurantaan. Mahdollisimman nopeasti nautittu lääkehiili estää myrkkyjen imeytymistä.

Poimi vain sieniä, jotka tunnet.

Jos epäilee syöneensä myrkkysieniä, oikean hoidon saamiseksi sieni on tärkeä tunnistaa.

Pelkkä maistaminen aiheuttaa harvoin vakavia oireita.

Sienimyrkytyksen oireiden alku vaihtelee tunnista vuorokauteen.

Jos epäilet sienimyrkytystä, ota yhteys Myrkytystietokeskukseen.

Lähde: Munuais- ja maksaliitto.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Tuoreimmat