Tuleeko Postin lakon takia myöhässä maksettavasta paperilaskusta viivästyskorkoja? – KKV:n asiantuntija: ”Postilla voi periaatteessa olla korvausvelvollisuus” - Uutiset - KMV-lehti

Tuleeko Postin lakon takia myöhässä maksettavasta paperilaskusta viivästyskorkoja? – KKV:n asiantuntija: ”Postilla voi periaatteessa olla korvausvelvollisuus”

Kilpailu- ja kuluttajaviraston asiantuntijan mukaan laskun maksaminen on mahdotonta eräpäivänä, jos laskua ei saa.

Postilakko on alkamassa maanantaina.

10.11.2019 18:50

Postilakon takia myöhässä maksettavasta paperilaskusta ei pitäisi tulla viivästyskorkoja kuluttajalle, arvioidaan Kilpailu- ja kuluttajavirastosta KKV:sta.

KKV:n johtavan asiantuntijan Jukka Kaakkolan mukaan kuluttajan kannalta tilanne on se, että jos paperilaskua ei postilakon takia saa, ei kuluttaja voi laskua maksaakaan eräpäivänä.

– Kuluttaja ei viivästy laskun maksamisessa, koska hän ei ole laskua saanutkaan. Laskujen lähettäjien täytyy vain odottaa lakon päättymistä ja sitä, että posti jaetaan kuluttajille, sanoo Kaakkola.

Postilakko alkaa huomenna maanantaina.

Vaikeat neuvottelut

Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n ja Palvelualojen työnantajat Paltan neuvottelut Postin työehtosopimuksesta ovat olleet vaikeat.

Työkiistan sovittelua valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla jatkettiin torstaina. Neuvotteluissa ei aineksia sopuun löytynyt.

PAU on ilmoittanut, että postinjakelu, -käsittely ja -kuljetus ovat lakossa kaksi viikkoa, ellei työehtosopimuksesta ja pakettilajittelijoiden tilanteesta päästä sopuun.

Nopeaa päätöstä lakolle ei ole näköpiirissä, sillä seuraavan kerran työriitaa sovitellaan tällä tietoa vasta keskiviikkona.

Sunnuntaina PAU ilmoitti uusista lakoista, jotka jatkuisivat itsenäisyyspäivän yli.

”Postilla voi periaatteessa olla korvausvelvollisuus”

Posti kertoo lakon vaikeuttavan postinkulkua koko maassa. Jos lakko kestää kaksi viikkoa, pakettien osalta saattaa olla useiden päivien viiveitä toimituksissa. Paperisen postin osalta viiveet saattavat Postin mukaan olla viikkoja.

Jos vaikkapa paketin myöhästymisestä syntyisi kuluttajalle toteen näytettyä rahallista haittaa, niin Kaakkolan mukaan Postilla voi periaatteessa olla korvausvelvollisuus.

Kaakkolan mukaan postin myöhästymisen tuoma harmitus tai muu haitta ei vielä synnytä Postille korvausvelvollisuutta.

– Jos rahallista tappiota kuluttajalle tulee postilähetyksen viivästymisen takia, silloin voidaan postilain pykälää korvausvelvollisuudesta soveltaa. Toisaalta laissa on ylivoimainen este -rajaus, jolloin Posti ei ole vastuussa viivästyksistä, sanoo Kaakkola.

Hänen mukaansa lakko on tulkinnanvarainen tilanne.

– Jos rahallisia vahinkoja syntyy, niitä varmaan joudutaan tapauskohtaisesti selvittelemään jälkikäteen, Kaakkola arvioi.

Verkkokaupassa ostoksia myös palautetaan paljon. Kaakkola sanoo, että lakon aikana kuluttajan tulee tehdä myyjälle peruuttamisilmoitus sähköpostilla tai myyjän antamalla lomakkeella ja paketti voidaan palauttaa lakon päätyttyä.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos