Kaupunki jakaa vähävaraisille maskeja - Mänttä-Vilppulan jakopisteet ovat Mäntän Sarapihassa ja Vilppulan kunnantalolla - Uutiset - KMV-lehti

Kaupunki jakaa vähävaraisille maskeja - Mänttä-Vilppulan jakopisteet ovat Mäntän Sarapihassa ja Vilppulan kunnantalolla

Mäntän apteekin apteekkari Marja Lehtonen näyttää, kuinka kasvomaski puetaan oikeaoppisesti. Ennen maskin laittoa muista käsihygienia, samoin maskin poistamisen yhteydessä. Muista turvavälit siitä huolimatta, että käytät kasvomaskia.­

14.8.2020 17:44

Mänttä-Vilppulan kaupunki aloittaa kansan kasvomaskien jakamisen vähävaraisille ensi viikon keskiviikkona 19. elokuuta.

Palvelujohtaja Alli Ruuhilehdon mukaan kertakäyttöisiä kasvomaskeja jaetaan noutopisteissä Mäntässä ja Vilppulassa. Maskeja on riittävästi ainakin alkuun, mutta niitä tilataan ensi viikolla lisää.

– Aloitetaan vähävaraisten maskien jakelu siten, että 19.8 alkaen viikoilla 34 ja 35 toteutetaan jakelut 19.8, 21.8, 24.8, 26.8 ja 28.8 (ma-ke-pe) klo 8.30–9.30 Sarapihassa Fimlabin sisäänkäynnin edessä (huonon ilman sattuessa sisäpuolella) ja Vilppulan kunnantalon edessä (ja huonolla ilmalla sisällä aulassa). Vähävaraisille opiskelijoille jakelu tapahtuu samoissa pisteissä ja samoina aikoina kuin muillekin.

Ruuhilehdon mukaan kokemusten perusteella ratkaistaan viikolla 35 miten ja missä jakelu jatkossa tapahtuu.

– Maskipaketteja on kolmenlaisia: 10, 20 ja 40 kappaleen pakkauksia. Niissä on mukana käyttöohje.

Vähävaraisuuden määrittelee asukas itse, siitä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei ole antanut tarkempaa ohjeistusta. Maskit on tarkoitettu yli 15-vuotiaille.

Pirkanmaalla maskisuositus on voimassa

THL suositteli torstaina väestölle kasvomaskien käyttöä joukkoliikenteessä ja muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Maan hallitus kannattaa suositusta.

Kasvomaskia suositeltiin käytettäväksi myös matkalla koronavirustestiin ja takaisin kotimatkan aikana sekä riskimaista maahan tulleiden liikkuessa karanteenipaikkaansa. Sen lisäksi kasvomaskeja voi käyttää alueellisen viranomaisten suositusten perusteella muissa tilanteissa, joissa ei pysty noudattamaan turvavälejä.

Kasvomaskisuositus on kansallinen mutta siitä voidaan tehdä alueellisia ratkaisua sen mukaan onko sairaanhoitopiireissä ollut koronatartuntoja kahden viikon aikana. Pirkanmaalla elokuussa on todettu kahdeksan tapausta 14. elokuuta mennessä.

Koulut, päiväkodit ja harrastustilat eivät kuulu suosituskohteisiin

Käyttäjien pitää maksaa maskit itse, mutta kuntien pitää huolehtia, että vähävaraiset ja haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset saavat niitä ilmaiseksi, ja että valtio korvaa kustannukset kunnille.

Suosituksella pyritään ensisijassa ehkäisemään niitä riskejä, jotka syntyvät, kun toisilleen ennestään tuntemattomat ihmiset kokoontuvat pidemmiksi ajoiksi sisätiloihin, jossa etäisyyden pitäminen ei ole mahdollista.

Julkiset tilat ja tilanteet, joissa etäisyyden pitäminen on yleisesti mahdollista, eivät kuulu suosituksen piiriin.

Suosituksen ulkopuolelle jäävät tässä vaiheessa tilat ja tilanteet, jossa toistuvasti sama toisilleen tuttu ryhmä kokoontuu sisätiloihin pidemmäksi aikaa. Näitä ovat esimerkiksi erilaiset harrastusryhmät, päiväkodit ja koulut. Toimistomuotoiset työyhteisöt ovat tämäntyyppisiä yhteisöjä.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Tuoreimmat