Yli 5-vuotiaiden rokotukset alkavat Mänttä-Vilppulassa ja Juupajoella - Kolmas koronarokote 50 vuotta täyttäneille

Mäntänvuoren Terveys tiedottaa 30. joulukuuta uusista koronarokotusohjeista. Rokotuksiin pääsee ajanvarauksella tai ilman ajanvarausta walk in -päivänä.

Vuodenvaihteen jälkeen Mäntänvuoren Terveys alkaa rokottaa yli 5-vuotiaita.

31.12.2021 8:00

Koronarokotuksen saavat vuodenvaihteen jälkeen kaikki yli 5-vuotiaat. Toisen rokotteen voi ottaa, kun ensimmäisestä rokotuksesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa.

Kolmannen rokotteen voivat ottaa tällä hetkellä 50 vuotta täyttäneet sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 4 kuukautta.

Ensimmäinen ja toinen rokoteannos

Toinen rokote annetaan 6-12 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta.

Voit varata ajan ensimmäiseen tai toiseen koronarokotukseen sähköisesti tai puhelimitse numerosta 044 371 9000 (arkisin klo 9-12).

Ilman ajanvarausta ensimmäinen ja toinen koronarokotus on mahdollista saada walk in -päivinä, joista seuraava järjestetään lauantaina 8.1. klo 9–14 rokotuspisteellä Länsi-Koskelan koululla Mäntässä. 8.1. walk in -päivänä tarjolla on myös influenssarokotteita riskiryhmäläisille.

Rokotuspisteelle on varattu Pfizerin Comirnaty -rokotetta alle 30-vuotiaille miehille ensimmäistä, toista ja kolmatta rokotusta varten. Tarjolla on myös influenssarokotteita riskiryhmiin kuuluville.

Kolmas rokoteannos

Kolmas rokoteannos annetaan 4 kuukauden kuluttua toisesta rokotuksesta 50 vuotta täyttäneille, sairauksien vuoksi riskiryhmiin kuuluville yli 18-vuotiaille sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle.

Ryhmä 1: 18–49 -vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila.

Ryhmä 2: 18–49 -vuotiaat, joilla on vakavalla koronavirustaudille altistava sairaus tai tila.

Voimakkaasti immuunipuutteisille kolmas rokoteannos annetaan jo 2 kuukauden kuluttua toisesta rokotuksesta.

Voit varata ajan kolmanteen koronarokotukseen sähköisesti tästä tai puhelimitse numerosta 044 371  9000 (arkisin klo 9–12).

Alle 30-vuotiaita miehiä pyydetään jättämään yhteystiedot sähköpostitse osoitteeseen koronarokotus.mvt@pihlajalinna.fi. Heille rokotusaika ilmoitetaan erikseen, jotta oikean rokotevalmisteen (Pfizerin Comirnaty) saatavuus rokotuspaikalla voidaan varmistaa.

Neljäs rokoteannos

12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille THL suosittelee neljättä rokoteannosta. Tehosteannos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 4 kuukautta. Neljäs rokoteannos pidentää suojan kestoa ja vahvistaa immuniteettia tilanteessa, jossa omikronvariantti leviää väestössä.

Koronarokotteiden ristiinkäyttö

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistuksen mukaan koronarokotussarjaa voidaan täydentää myös toisella koronarokotevalmisteella. Ristiinkäyttö on todettu turvalliseksi ja muodostunut suoja vähintään yhtä hyväksi kuin vain yhtä rokotevalmistetta saaneilla.

Viime aikoina koronarokotusten piiriin on tullut lisää rokotettavia, mikä on johtanut Pirkanmaalla rokotepulaan Pfizerin Comirnaty-rokotteen osalta. Tästä syystä tehosteannoksina käytetään enenevissä määrin Modernan Spikevax-rokotetta, vaikka edeltävä rokotuskerta olisikin ollut Comirnaty-rokotteella.

5-11-vuotiaiden koronarokotukset

Yli 5-vuotiaiden lasten rokotukset ovat käynnistyneet.

Rokotukseen tullaan huoltajan kanssa. Huoltajat päättävät yhdessä lapsen rokottamisesta ja lapsen rokottamiselle tulee olla molempien huoltajien suostumus. Lapsen rokotteelle tuova huoltaja huolehtii siitä, että rokottamiselle on suostumus myös mahdolliselta toiselta huoltajalta. Kirjallista suostumusta ei kuitenkaan pyydetä.

5-11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta.

Raskaana olevien koronarokotukset

THL suosittelee koronarokotetta kaikille raskaana oleville. Raskaana oleva voi ottaa koronarokotteen missä tahansa raskauden vaiheessa. Raskauden aikana voi ottaa koko koronarokotussarjan.

Myös kolmatta rokoteannosta suositellaan raskaana olevalle ja imettävälle. Kolmas rokoteannos suositellaan annettavaksi ikäryhmän mukaisesti. Jos raskaana oleva perussairautensa vuoksi kuuluu vakavan koronataudin riskiryhmään, kolmas annos suositellaan annettavaksi jo 3—4 kuukautta toisen annoksen jälkeen.

Koronavirustaudin sairastaneiden rokotukset

Ensimmäinen koronarokote annetaan, kun sairastetusta koronavirustaudista on kulunut 6 kuukautta. Voimakkaasti immuunipuutteiselle rokote voidaan antaa jo 1-3 kuukauden kuluttua sairastetusta taudista.

Toinen rokoteannos annetaan 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville, kun ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta koronavirustaudista on kulunut 3-4 kuukautta, riippuen kumpi on viimeisin. Muille 18 vuotta täyttäneille toista annosta tarjotaan, kun ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut aikaa vähintään 4 kuukautta.

Kolmatta rokoteannosta suositellaan ainoastaan voimakkaasti immuunipuutteisille, koronavirustaudin sairastaneille.

Koronarokotuksiin liittyvät tiedustelut ja yhteydenottopyynnöt voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen koronarokotus.mvt@pihlajalinna.fi

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos