Synnyttäjät ovat Taysin vastuulla - Mänttä-Vilppulan kiireellisen hoidon vastaanotto toimii normaalisti

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on alkamassa uusi hoitajalakko keskiviikkoaamuna kello 6, jollei sopua synny työkiistan osapuolten välillä.

Mänttä-Vilppulan ja Juupajoen synnyttäjien osoite on hoitajalakonkin aikaan Tampereen yliopistollinen sairaala.

Sairaanhoitopiiri varoittelee tiistaina 19. huhtikuuta, että Tampereen yliopistollisen sairaalan päivystys ja kiireellinen hoito voi lamaantua, eikä tehohoitoa ja synnytyksiä voida turvata.

Mäntänvuoren Terveys Oy vastaa Mänttä-Vilppulan ja Juupajoen terveyshuollon järjestämisestä.

Yhtiön toimitusjohtajan Juha-Matti Sihvosen mukaan sairaanhoitopiiri ja Tays ovat sopimusten mukaan vastuussa synnytyksistä ja raskaasta akuutista erikoissairaanhoidosta. Mäntänvuoren Terveydellä ei ole sellaista raskaan erikoissairaanhoidon osaamista eikä laitteitakaan, että esimerkiksi synnytyksiä voitaisiin hoitaa Mäntän Sarapihassa.

Hoitajalakon laajentuminen voi Sihvosen mukaan vaikuttaa siihen, että Taysista siirretään Mänttä-Vilppulan ja Juupajoen potilaat jatkohoitoon Sarapihaan ja Juupajoelle. Tays ilmoitti aloittavansa tiistaina kokonaisten osastojen tyhjentämisen ja potilaiden siirtämisen.

Toimi näin kiireellisen hoidon tarpeessa

Mänttä-Vilppulan ja Juupajoen hallintoylilääkäri Tarja Marjamäki kertoo, että synnyttäjien tulee epäselvissä tapauksissa olla yhteydessä Taysiin. Mikään muu terveydenhuollon yksikkö ei hoida synnytyksiä Pirkanmaalla.

”Jos synnyttäjällä on epäselvyyttä, onko aika lähteä Taysiin, pitää soittaa neuvolasta annettuun Taysin numeroon. Tays hoitaa synnytykset tavalla tai toisella.”

Jos asukkaalla on muu kiireellisen hoidon tarve, otetaan yhteys Mäntän Sarapihaan tai Juupajoen terveyskeskukseen tai kiirevastaanotolle. Jos kyseessä on hätätilanne, soitetaan hätänumeroon 112.

Mänttä-Vilppulassa on monista kunnista poiketen laaja kiireellisen hoidon vastaanotto Sarapihassa. Lääkärin ajanvarauksellinen kiirevastaanotto on avoinna klo 6– 24. Kello 24–6 sairaanhoitaja arvioi hoidon tarpeen pääsääntöisesti puhelimitse ja järjestää tarkoituksenmukaisen hoidon, tarvittaessa lääkäriä konsultoiden. Ennen vastaanotolle tuloa, pitää soittaa asian kiireellisyyden varmistamiseksi, numero on 03 455 2720.

Kello 24 - 6 lääkäri on pääasiassa osaston ja asumisyksiköiden käytettävissä.

Marjamäki arvioi, että hoitajalakon laajentuessa Mänttä-Vilppulassa ja Juupajoella on paineita vastaanottaa Taysin osastoilta siirrettäviä asiakkaita, siis muitakin kuin oman kunnan asiakkaita. Esimerkiksi tamperelaisille voi olla vaikea löytää jatkohoitopaikka.

Marjamäen mukaan hoitoyksiköissä sänkyjä varmaan on tarjolla, mutta kyse on Mäntänvuoren Terveyden hoitajaresurssin riittävyydestä, jotta potilaan hoito voidaan turvata. Mäntävuoren Terveyden hoitajat eivät ole lakossa, koska he kuuluvat yksityisen sopimuksen piiriin.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos