Moona Räty tutki nuorison osallisuutta päätöksentekoon - ”Mahdollisuuksia on vaikka mihin”

Tutkimuksen tulokset kertovat, että yhdessä tekeminen voi tuottaa hyviä tuloksia myös Mänttä-Vilppulassa

Vilma Aliranta ja Venla Mäkelä uskovat tulevansa kuulluksi, mutta toivovat paikkakunnalle lisää harrastusmahdollisuuksia.

11.5. 12:11

Moona Räty tutki keväällä valmistuneessa opinnäytetyössään nuorison osallistumista päätöksentekoon Mänttä-Vilppulassa.

”Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää nuorisovaltuuston toimintaedellytyksiä ja osallisuuden kokemuksia. Opinnäytetyön aihe kumpusi toiveesta, että nuoriso huomioitaisiin paremmin kaupungin päätöksenteossa, eikä tätä nähtäisi vain lain kirjaimen täyttämisenä”, Räty kertoo.

Räty on yhteisöpedagogi ja on tutustunut aiheeseen myös muualla. Keuruulla kehitystyö johti nuorison päätöksenteon kehittymiseen isoin harppauksin. Rädyn ohjaama Keuruun nuorisovaltuusto valittiin vuoden 2020 nuorisovaltuustoksi maakunnallisessa Nuorten kyvyt ja ääni- esiin gaalassa. Samana vuonna Keuruu sai Nuorisovaltuustomyönteinen kunta- sertifikaatin, mikä viestii kaupungin panostuksesta nuorten vaikuttamismahdollisuuksien kehittämiseen.

”Myös Mänttä-Vilppulassa on mahdollisuuksia vaikka mihin”, Räty summaa toiveikkaana ja jatkaa:

”Nuorison asiat kiinnostavat kaupungin päättäjiä ja nuorisovaltuuston toimintaresurssit ovat melko hyvät”.

Kehitettävää kuitenkin on ja nuorten äänen esiin tuominen päätöksenteossa vaatii vielä töitä. Räty toteaa aikuisten esimerkkiä tarvittavan:

”Toiminta on vielä passiivista, mutta kiinnostaa sekä nuoria että aikuisia. Nuorisovaltuuston nuoret toimivat omista lähtökohdistaan, mutta he tarvitsevat aikuisia ohjaamaan ja tukemaan toimintaa. Apua tarvitaan kuntavaikuttamisen oppimiseen, verkostojen luomiseen ja ideoiden eteenpäin viemiseen”.

”Toivoisin kaupungilta reippaampaa vetovastuuta nuorisovaltuuston toiminnasta ja sen kehittämisestä”, Räty summaa.

Koko opinnäytetyö on luettavissa tästä.

Moona Räty tutki nuorison osallistumista päätöksentekoon Mänttä-Vilppulassa.

Yritystä on, mutta harrastusmahdollisuuksia toivotaan lisää

Koskelan yläkoulun kahdeksasluokkalaiset Vilma Aliranta ja Venla Mäkelä ovat asiantuntijoita paikkakunnan nuorisoasioissa.

”Nuorisovaltuusto on tuttu, sillä kaverini on mukana. Olen kuullut, että siellä pääsee vaikuttamaan asioihin”, Mäkelä kertoo.

”Nuorten asiat ovat osittain hyvällä tolalla. Täällä ainakin yritetään vaikuttaa siihen, että kaikilla olisi hyvä olla”, tytöt kommentoivat.

Tuleeko nuoriso sitten kuulluksi?

”Kyllä meitä kuunnellaan. Ainakin nuorisovaltuustossa ja esimerkiksi koulussa”, molemmat uskovat.

Kehittämistäkin on.

”Harrastusmahdollisuuksia pitäisi kehittää. Olemme vähän syrjässä täällä”, tytöt pohtivat ja osaavat heti kertoa mitä parantaisivat:

”Tanssi olisi mukavaa, mutta ei täällä ole oikein mahdollisuuksia".

Muokattu 11.5. kello 16.07, muutettu otsikko muotoon: Moona Räty tutki nuorison osallisuutta päätöksentekoon - ”Mahdollisuuksia on vaikka mihin”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos