Digitaitoja ikäihmisille vertaisohjaajien avulla – Mukanetin toiminta alkaa Mänttä-Vilppulassa

Elokuusta alkaen ikäihmiset saavat apua digilaitteiden käyttöön vertaisohjaajilta Mäntän kirjastossa.

Ikäihmisille digiasioissa vertaistukea tarjoava Mukanetti-yhdistys aloittaa toimintansa Mänttä-Vilppulassa. Vertaisohjaajat Christine Marc (vasemmalla) ja Maritta Moisio (keskellä) saivat vinkkejä yhdistyksen pitkäaikaiselta vertaisohjaaja Heimo Siivoselta (toinen vasemmalta), hallituksen puheenjohtaja Seppo Pohjalta ja koordinaattori Tuija Hautaviidalta.

23.5. 15:26 | Päivitetty 24.5. 11:55

Matalankynnyksen vertaistukea digiasioihin tarjoava ATK Seniorit Mukanetti -yhdistys aloittaa toimintansa Mänttä-Vilppulassa.

Yhdistyksellä on Mänttä-Vilppulassa kaksi vertaisohjaajaa Christine Marc ja Maritta Moisio, jotka tarjoavat ikäihmisille apua ja neuvoa tietoteknisissä asioissa. Moisio ja Marc aloittavat vertaistuen tarjoamisen elokuussa Mäntän kirjastossa. Tukea on aluksi tarjolla kerran kuukaudessa.

”Vertaisohjaajat ovat ikäihmisiä, jotka neuvovat kuinka digilaitteita käytetään ja auttavat pienessäkin ongelmassa. Vertaisohjaajat eivät kuitenkaan tee asioita neuvottavan puolesta, vaan tarkoitus on opettaa tekemään ne itse”, selventää ATK Seniorit Mukanetti -yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Seppo Pohja.

Vertaisohjaajilta pyydetään yleisimmin apua erilaisten tilien ja salasanojen kanssa, sähköpostin liitteiden lisäämiseen ja puhelimen tai älylaitteen muistin siivoamiseen.

”Yleisin asia, mikä ikäihmisiltä on jäänyt tekemättä on älylaitteiden ja sovellusten päivittäminen. Sovellusten ja laitteiden päivittäminen on tärkeä tietoturvan kannalta. Myös digiaikaan liittyvät sanat ja niiden tarkoitusten avaaminen on yksi merkittävä asia, missä autamme”, kertoo vertaisohjaajan pitkään toiminut Heimo Siivonen.

”Moni pyytää meiltä apua myös nettipankin tai muiden tunnistautumista vaativien palvelujen käyttöön, mutta siinä emme voi auttaa. Voimme neuvoa, miten päästään tunnistautumiseen asti, mutta siitä eteenpäin emme voi auttaa.”

Ikäihmisten vertaisohjaajia toimii myös Juupajoella. Innokkaita vapaaehtoisia otetaan myös lisää mukaan.

”Tämä mukava porukka ja tässä voi olla hyödyksi eläkkeellä ollessa ja auttaa muita. Emmehän me toki kaikkea osaa tai tiedä, mutta me voimme ottaa asioista selvää ja palata niihin”, Pohja toteaa.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos