Toimi viisaasti vesillä – Suomessa hukkuu yli 70 henkilöä kesäisin

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto muistuttaa, että jokainen, joka hukkuu, on jonkun läheinen.

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto muistuttaa, että turvallinen vesilläolo on pienistä asenteista kiinni.

20.6. 12:15

Turvallisuus vesillä on Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto ry:n (SUH) kestoaiheena, niin myös tänä juhannuksena ja siitä eteenpäin koko kesän.

Suomessa hukkuu vuosittain noin 150 ihmistä, joista puolet kesäaikaan. Viime kesänä 87 hukkuneesta suurin osa hukkui rantavesissä. Läheltä piti -tilanteita oli kesän aikana satoja.

”SUH tiedottaa vesiturvallisuusasioista ja lisää tietoutta turvallisesta vesillä ja veden äärellä liikkumisesta. Jokainen hukkunut on jonkun läheinen: lapsi, puoliso, sisarus, isovanhempi, ystävä. Vaaratilanne voi sattua myös omalle kohdalle, SUH:n koulutussuunnittelija Anne Hiltunen toteaa.

Asennemuutoksella ja pitämällä vesiturvallisuutta esillä voidaan Hiltusen mukaan ehkäistä vaaratilanteita ja hukkumisia ennalta.

Hukkumattomuudenlupauksen voivat tehdä kaikki. Lupaus tarkoittaa, että on päättänyt pitää huolta itsestään ja läheisistään.

Muista pitää aina pelastusliivejä päällä, kun olet vesillä. Älä käytä alkoholia vesillä ollessasi. Ui aina kaverin kanssa ja rannan suuntaisesti, niin että jalat ylettyvät pohjaan.

Muista myös vahtia lapsia veden äärellä siten, että he ovat korkeintaan käden mitan päässä sinusta.

Varsinkin suurten kaupunkien uimarannoilla ja maauimaloissa herätellään huomiota asenteisiin pyyhekampanjalla.

Kampanjassa esitetään kaksi kysymystä: ”Luuletko, että hukkumiset tapahtuvat vain niille, jotka eivät osaa uida?” ja ”Äsken tässä oli lapsi. Tiedätkö, missä hän on nyt?”

SUH haastaa kaikkia toimimaan turvallisesti vesillä. Kampanja käynnistyi lauantaina 18. kesäkuuta.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos