Kuukuppiyritys Lunette solmi kolmivuotisen sopimuksen YK:n kanssa: ”Tämä on meille iso juttu”

Juupajokelaisen Heli Kurjasen perustama Lunette on ainoa suomalaisyritys tavarantoimittajien Top 50 -listauksessa.

Lunette järjesti kuukautiskoulutuksen Juupajoen koulukeskuksen oppilaille viime syksynä. Kuukautiskuppien lisäksi Luneten valikoimaan kuuluvat naisten hyvinvointiin ja seksuaaliterveyteen liittyvät tuotteet. Kuvassa Luneten Mira Mäkelä jakamassa tietovisakysymyksiä oppilaille.

4.7. 14:44

Suomalainen kuukautiskuppien valmistaja Lunette on päässyt YK:n tavarantoimittajien listalle. Yritys on ainoa suomalaisyritys tavarantoimittajien Top 50 -listauksessa. Asiasta kerrottiin kesäkuulla.

Luneten perustaja ja toimitusjohtaja Heli Kurjanen on syystäkin iloinen, kun vuosia YK:n suuntaan tehty vaikuttamistyö alkaa tuottaa hedelmää.

"Tämä on meille iso juttu, vaikka vielä emme voi sanoa, mitä se tarkoittaa talousmielessä. YK ei sitoudu tilaamaan mitään tiettyä määrää tuotteita. Suuri asia on kuitenkin se, että YK:n kaltainen toimija vahvistaa, että kuukautiskuppi on hyvä tuote, Kurjanen toteaa Yrittäjien tiedotteessa.

"Olemme tehneet vaikuttamistyötä YK:n suuntaan vuosikausia. Viime vuoden tammikuussa oli tarjouskilpailu, johon kuukautiskuppivalmistajat otettiin ensimmäistä kertaa mukaan. Joulukuussa saimme tiedon, että meidät on valittu, ja kesäkuulla siitä tuli julkista.”

Luneten perustaja Heli Kurjanen on iloinen, kun pitkäkestoinen työ YK:n kanssa tuottaa tulosta.

Luneten ja YK:n välinen tavarantoimittajasopimus on pituudeltaan kolme vuotta. Lisäksi siinä on optio kahdelle lisävuodelle. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että YK:n Population Fund, UNFPA, joka vastaa muun muassa YK:n seksuaali- ja terveysvalistustyöstä, ottaa tuotevalikoimiinsa Luneten kuukautiskupin.

UNFPA jakaa muun muassa pakolaisleireillä hygieniapakkauksia, dignity kiteja, jotka sisältävät saippuaa, alushousuja ja kuukautissuojia. Dignity kiteja jaetaan 204 000 kappaletta vuonna 2022.

Keskustelu kuukautishygienian merkityksestä on kasvanut maailmanlaajuisesti. Kuukautiset on tunnistettu viime vuosina ihmisoikeusasiaksi, sillä tutkimusten mukaan ihmiset, joilla on kuukautiset ovat todennäköisemmin hyväksikäytön, terveyshaasteiden ja rajallisempien mahdollisuuksien uhreja, jos heillä ei ole mahdollisuutta saada turvallisia ja hygieenisiä kuukautistuotteita. Monissa maissa naisilla ei ole varaa kuukautissuojiin.

"Kertakäyttöisten kuukautissuojien jakaminen auttaa yhden tai kaksi kuukautta, kun taas kuukautiskuppia voi käyttää pidempään. Kuukautiskuppi vähentää myös jätteen kertymistä, mille ei välttämättä esimerkiksi pakolaisleireillä ole infrastruktuuria,” Kurjanen kertoo tiedotteessa.

Juupajokelainen Lunette on kasvanut vajaan parinkymmenen vuoden aikana merkittävästi. Vuonna 2005 perustetun Luneten tuotteita myydään tänä päivänä yli 50 maassa ja verkkokaupan kautta tuotteet matkaavat kaikkiaan yli sataan maahan. Kuukuppien lisäksi yrityksen valikoimaan kuuluvat naisten seksuaaliterveyteen ja hyvinvointiin liittyviä tuotteita. Lunette on nykyisin osa ruotsalaista Peptonic Medicalia.

Yritys

Lunette

  • Heli Kurjanen perusti Lune Group -yrityksen vuonna 2005 Juupajoella.

  • Yrityksen tunnetuin tuote on kuukuppi.

  • Vuonna 2020

  • Kesällä 2020 Kurjanen myi Lune Groupin osake-enemmistön ruotsalaiselle Peptonic Medicalille.

  • Kurjanen toimii nykyisin Lunetten toimitusjohtajana Peptonic Medicalissa.

  • Lunette työllistää noin 25 työntekijää, joista yhdeksän on Suomessa.

  • Lune Groupin liikevaihto on viimeisimpien tietojen mukaan pyörinyt 3,5–4 miljoonan euron välillä. Vuonna 2019 liiketulos oli 93 000 euroa.

  • Kurjanen on voittanut useita palkintoja, kuten Vuoden nainen -palkinnon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos