Koronaviruksen rajattujen riskiryhmien varhaiseen hoitoon on tullut uusi lääke – koronapandemia on edelleen aktiivinen

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa on osastohoidossa koronan vuoksi parikymmentä potilasta.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa on koronan takia osastohoidossa tälläkin hetkellä parikymmentä potilasta.

6.7. 13:42

Koronatilanne Pirkanmaalla on edelleen aktiivinen ja Taysissa osastohoidossa on koronan vuoksi hoidettavana parikymmentä potilasta.

Edelleen paras tapa suojautua vakavalta koronataudilta on huolehtia suositusten mukaisten rokotusten ottamisesta. Rokotusten lisäksi vaikeaa koronatautia voidaan nyt estää myös uudella suun kautta otettavalla riskiryhmille tarkoitetulla Paxlovid-lääkkeellä. Kyseinen lääke on otetut käyttöön myös Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Paxlovid-lääkettä on jaettu sairaanhoitopiireille rajallinen määrä. Lääkitys kohdennetaan sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukaan koronavirusinfektioon sairastuneille aikuisille, joilla on vakavalle koronavirustaudille voimakkaasti altistava sairaus tai tila.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin internetsivulla on tieto siitä, ketkä erikoissairaanhoidon seurannassa olevista potilaista kuuluvat lääkehoidon kohderyhmiin ja miten heidän tulee toimia lääkityksen saamiseksi.

”Lääkehoidon esteitä ovat alle 18 vuoden ikä, raskaus, vakava munuaisen tai maksan vajaatoiminta ja yhteensopimaton lääkehoito, jota ei voida keskeyttää. Koska viruslääkkeellä on paljon yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, on lääkärin aina arvioitava potilaskohtaisesti hoidon soveltuvuus. Hoito voidaan aloittaa vain, mikäli kriteerit täyttyvät”, tiedotteessa todetaan.

”Viruslääke on aloitettava viiden vuorokauden kuluessa oireiden alkamisesta. Lääke otetaan suun kautta ja hoito kestää viisi päivää. Koronavirusinfektio on varmistettava laboratoriossa tehtävällä testillä ennen hoitopäätöstä. Tämän vuoksi heidän, jotka voivat lääkettä saada, kannattaa hakeutua testiin mahdollisimman pian oireiden alettua esimerkiksi Omaolon tai asuin- tai oleskelukunnan terveyspalveluiden kautta.”

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos