Poliisin lupapalveluiden ajanvaraus on edelleen ruuhkainen Sisä-Suomessa

”Varaudu tulevaan passin tai henkilökortin tarpeeseen, jotta vältät jonottamisen poliisiasemilla”, neuvoo Sisä-Suomen poliisi tiedotteessaan

Passihakemuksen jättäminen voi vaatia jonotusta poliisin lupapalveluissa.

9.7. 12:00

Poliisin lupapalveluiden ajanvaraus on edelleen ruuhkainen Sisä-Suomessa. Varaudu tulevaan passin tai henkilökortin tarpeeseen, jotta vältät jonottamisen poliisiasemilla.

Passin tai henkilökortin viimeinen voimassaolopäivä kannattaa tarkistaa ajoissa, jotta asiointiajan saa varattua etukäteen tarvittuun ajankohtaan mennessä. Kiireettömissä asioissa asiointiajan varaaminen on suotavaa, sillä siten välttyy jonottamiselta poliisiasemilla.

Passi- ja henkilökorttihakemuksiin liittyvä ruuhka on nimenomaan asioinnissa, eikä asiakirjojen toimitusajoissa. Toimitusaika on tällä hetkellä enintään 12 arkipäivää.

Mikäli passin tai henkilökortin uusimisen tarve tulee yllättäen, kannattaa tarkistaa mahdollisesti saatavilla olevat peruutusajat. Ne näkyvät normaalisti varauskalenterista poliisin nettisivuilta poliisi.fi ajanvarauksen yhteydessä. Lisäksi aikoja voi varata puhelimitse valtakunnallisesta neuvontapalvelusta.

Kannattaa tarkistaa myös muiden alueiden saatavilla olevat ajat, sillä asiakirjojen hankkimiselle ei ole alueellisia rajoituksia.

Matkan kohdistuessa Eurooppaan, myös voimassaoleva henkilökortti kelpaa matkustusasiakirjaksi. Tällöin passin uusimiselle ei ole pakollista tarvetta. Poliisi.fi-sivuilla on luettelo niistä valtioista, joihin Suomen kansalainen voi matkustaa henkilökortilla.

Fakta

Maat, joihin riittää henkilökortti

Poliisin myöntämän henkilökortin malli.

Voit matkustaa henkilökortilla seuraaviin maihin: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Saksa, San Marino, Slovakia, Slovenia, Sveitsi, Tšekki, Unkari ja Viro sekä Iso-Britannia tietyin ehdoin.

Pohjoismaissa (Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti) ei tarvita matkustusasiakirjaa, mutta henkilön on kyettävä osoittamaan henkilöllisyytensä ja se, että hän on pohjoismaan kansalainen.

Ajokortissa ei ole vaadittavaa kansalaisuusmerkintää: ajokortin maatunnus (esim. FIN) määrittää ajokortin haltijan syntymäpaikan.

Lähde: Poliisi, lupapalvelut

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos