Sinilevistä ei havaintoja Mänttä-Vilppulan seudulla

Sisävesillä sinilevää esiintyy edelleen ajankohtaan nähden keskimääräistä vähemmän

Sinilevistä ei ole kirjattu havaintoja Mänttä-Vilppulassa. Kuvassa sinilevää Tampereen Kaukajärvessä.

25.7. 14:40

Vesi.fi-palvelun mukaan Mänttä-Vilppulassa ei ole havaittu sinileviä. Palvelu listaa sekä asiantuntijoiden että kansalaisten havainnot.

Samaisen palvelun mukaan Keurusselän vedenpinta on edelleen noin 15 cm ajankohdan keskimääräistä korkeammalla ja jatkaa laskuaan. Tarjanne on lähellä ajankohdan keskitasoa. Pirkanmaan suurimmat säännösteltävät järvet Näsijärvi, Pyhäjärvi, Vanajavesi, Kyrösjärvi sekä Rauta- ja Kulovesi ovat tyypillisillä kesäkorkeuksilla.

Sisävesillä sinilevää esiintyy edelleen ajankohtaan nähden keskimääräistä vähemmän. Osassa sinileväseurannan havaintopaikoista tuuli on hajottanut edellisellä viikolla havaittuja sinileväesiintymiä. Viime viikolla sinilevää havaittiin hieman useammalla havaintopaikalla kuin edellisellä viikolla, mutta erittäin runsaita massaesiintymiä ei ole havaittu.

Menneellä viikolla kansalaisilta tuli järvi-meriwikin havaintolähetti-palvelun ja vesi.fi:n karttapalvelun kautta 102 havaintoa, joista 61:ssä havaittiin sinilevää.

Sinileväesiintymät voivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan aiheuttaa terveyshaittaa. Sinilevät tuottavat useita erilaisia yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa oireita. Osa sinilevistä voi tuottaa maksa- tai hermomyrkkyjä, mutta suuri osa uimareille aiheutuneista oireista saattaa johtua myös muista yhdisteistä.

Etenkin pienet lapset ja lemmikkieläimet tulee pitää poissa sinileväisestä vedestä. Sinileväistä vettä ei saa käyttää löyly-, pesu- tai kasteluvetenä. Myrkytysepäilyissä tulee hakeutua lääkäriin tai lemmikkieläin tulee viedä eläinlääkäriin. Myrkytystietokeskus antaa tarvittaessa lisäohjeita.

Näin tunnistat sinilevän

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rantaveteen. Keväällä vedessä saattaa esiintyä myös kellertävää havupuiden siitepölyä. Sinilevästä poiketen siitepölyä esiintyy veden pinnan lisäksi myös esimerkiksi laiturin tai pihakalusteiden päällä.

Sinilevämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesiastiassa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Uimarantojen sinilevätilannetta seuraavat kunnat ja kaupungit, joten runsaasta sinileväesiintymästä uimarannalla kannattaa ilmoittaa kyseisen kunnan terveydensuojeluviranomaisille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos