Koronarokotukset laajenevat Mänttä-Vilppulassa ja Juupajoella

Mäntänvuoren Terveys tiedottaa maanantaina 1. elokuuta koronarokotusten laajentumisesta Mänttä-Vilppulassa ja Juupajoella.

Neljänsiä koronarokotusten antamista laajennetaan Mänttä-Vilppulassa ja Juupajoella.

1.8. 16:00

Terveyden ja hyvinvointiin laitos suosittelee neljänsien koronarokoteannosten aikaistamista tiettyihin väestöryhmiin.

Ajan neljännelle koronarokotukselle voivat nyt varata kaikki 70–79 -vuotiaat sekä 18–69 -vuotiaat lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat. Kaikkia koronarokotuksia annetaan edelleen ajanvarauksella.

Neljäs rokoteannos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Sairastettu koronatauti vastaa yhtä rokoteannosta. Jos on saanut kolme rokoteannosta ja sairastanut koronan, ei tarvitse nyt tehosteannosta.

Viides rokoteannos voimakkaasti immuunipuutteisille

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille viidettä koronarokoteannosta.

Voimakkaasti immuunipuutteisilla henkilöillä on joko synnynnäinen immuunipuutos, immuunivastetta heikentävä sairaus tai immuunivasteeseen vaikuttava lääkitys, joka merkittävästi heikentää vastetta rokotteelle.

Tehosteannoksen voi antaa, kun neljännestä annoksesta on kulunut 4–6 kuukautta. Koronavirustartunta vastaa yhtä rokoteannosta myös immuunipuutteisilla henkilöillä, joten taudin sairastanut ja neljä rokoteannosta saanut henkilö ei tarvitse viidettä rokoteannosta tässä vaiheessa.

Ensimmäinen, toinen ja kolmas rokoteannos

Ensimmäisiä ja toisia koronarokotuksia annetaan edelleen kaikille yli 5-vuotiaille. Toisen rokotteen voi ottaa, kun ensimmäisestä rokotuksesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa. Toinen rokoteannos annetaan 6-12 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta.

Kolmansia rokoteannoksia annetaan 18 vuotta täyttäneille sekä riskiryhmiin kuuluville 12–17 -vuotiaille.

18–59 -vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 4 kuukautta.

60 vuotta täyttäneille ja 18 vuotta täyttäneille riskiryhmiin kuuluville kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 3 kuukautta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos