Joditabletit ovat tilapäisesti loppu apteekeista - Seuraava erä apteekkeihin saapuu viikolla 43

Joditableteilla on ollut kova kysyntä. Joditabletit ovat loppuneet apteekkien varastoista ja tukusta tilapäisesti.

Lääkejodipaketit ovat apteekeista tilapäisesti loppuneet, Apteekkariliitto tiedotti.

12.10. 16:00

Mäntän Apteekista kerrotaan, että lääkejoditabletit myytiin loppuun jo viime viikolla ennen sosiaali- ja terveysministeriön antamaa uutta suositusta tällä viikolla.

Vilppulan ja Kolhon Apteekeista joditabletit on myyty loppuun. Kolhossa viimeinen jodipurkki myytiin keskiviikkona 12. lokakuuta.

Apteekkeihin täydennystä odotetaan viikolla 43.

Vilppulan ja Kolhon Apteekkien proviisori Ilona Kivilahti kertoo, että sosiaali- ja terveysministeriön päivitystä lääkejodisuositukseen on suunniteltu jo vuoden alusta lähtien.

”Konkreettisin muutos on, että lääkejodia ei enää suositella yli 40-vuotiaille. Ensisijainen suojautumiskeino säteilyltä on siirtyminen sisätiloihin.”

”Suositus, että lääkejodia ei suositella yli 40-vuotiaille perustuu tutkimusnäyttöön. Radioaktiiviselle jodille altistumisella ei ole havaittu yhteyttä kilpirauhassyövän ilmaantumiselle aikuisilla. Myös riski ylimääräisen jodin aiheuttamille haittavaikutuksille kasvaa iän myötä, sillä iän myötä kilpirauhassairauksien esiintyvyys kasvaa.”

Apteekkariliitto ohjeistaa joditableteista

Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt ohjeen lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa. STM suosittelee 3–40-vuotiaille ja raskaana oleville omaehtoista varautumista ja joditablettien hankkimista.

Apteekkariliitto muistuttaa, että akuuttia kiirettä joditablettien hankkimiseen ei ole. Apteekkien varastot ovat tilapäisesti loppu, mutta lisää jodivalmisteita saadaan apteekkeihin lähiaikoina viikolla 43.

”Kannattaa aluksi tarkistaa, löytyykö kotoa voimassa oleva joditablettipakkaus. Yhdestä 10 tabletin pakkauksesta riittää kerta-annos usealle ihmiselle”, kertoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

”Jos joditabletteja ei löydy tai ne ovat vanhentuneet, voi kodin lääkekaapin täydentää seuraavalla apteekkikäynnillä. Joditabletteja kannattaa hankkia vain, jos taloudessa asuu alle 40-vuotiaita tai raskaana olevia henkilöitä. Vanhentuneet joditabletit tulee palauttaa apteekkiin lääkejätteenä.”

Ensisijainen toimi on sisätiloihin suojautuminen

Apteekkiliiton mukaan ydinvoimalaonnettomuuden aikana ympäristöön voi levitä radioaktiivista jodia, joka saattaa kertyä kilpirauhaseen ja suurina säteilyannoksina lisätä kilpirauhassyövän riskiä.

Tehokkain keino välttää säteilyä on suojautua sisätiloihin. Lääkejodia sisältävien tablettien ottaminen on toissijainen keino.

Säteilyvaaratilanteessa suurin riski on sikiöillä, pienillä lapsilla ja kasvuiässä olevilla. Aikuisille säteilystä ei ole samanlaista riskiä, minkä vuoksi yli 40-vuotiaille ei enää suositella joditabletteja.

Suomessa ei ole myynnissä eikä saatavilla alle 3-vuotiaille soveltuvaa jodivalmistetta. Julkinen terveydenhuolto hankkii valmisteet, ja parhaillaan selvitetään, mikä olisi niille paras jakelutapa.

Joditabletteja ei tule koskaan käyttää ilman viranomaisen ohjetta.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos