Ajanvaraus on auki koronatehosterokotuksiin ja influenssarokotuksiin - Lue Mäntänvuoren Terveyden ohjeet

Influenssarokotusten ja koronan tehosterokotusten ajanvaraus on avattu Mäntänvuoren Terveydessä.

Kausi-influenssarokotus ja koronatehosterokotus annetaan pääsääntöisesti samalla käynnillä, Mäntänvuoren Terveys tiedottaa.

13.10.2022 17:30

Kausi-influenssarokotusten sekä koronarokotusten tehosteannosten antaminen aloitetaan Mänttä-Vilppulassa ja Juupajoella lokakuun lopussa.

Rokotukset on mahdollista saada vain ajanvarauksella, joka aukesi 12. lokakuuta. Rokotteet annetaan pääsääntöisesti yhtä aikaa saman käynnin yhteydessä marras-joulukuussa.

Rokotusaikoja avataan sitä mukaa, kun rokotteita kuntiin saadaan. Mäntänvuoren Terveys pyytää suosimaan sähköistä ajanvarausta.

Kausi-influenssarokotukset

Mäntänvuoren Terveys ohjeistaa, että rokote on paras keino suojautua influenssalta ja sen jälkitaudeilta, esimerkiksi keuhkokuumeelta. Rokote on hyvä ottaa joka syksy, sillä sen teho kestää noin vuoden ja influenssavirus muuntuu jatkuvasti.

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä. Tällaisia riskiryhmiä ovat sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö, raskaana olevat naiset, alle 7-vuotiaat, kaikki 65 vuotta täyttäneet, sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat vakavalle influenssalle erityisen alttiiden lähipiiri ja varusmiespalveluksen aloittavat.

Rokotukset aloitetaan vakavalle influenssalle erityisen alttiista henkilöistä sekä heitä hoitavasta sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöstä. Sen jälkeen rokotusta tarjotaan muille riskiryhmille.

Jos et kuulu riskiryhmään, mutta haluat suojautua influenssaa vastaan, voit hankkia rokotteen itse. Reseptin saat Pihlajalinnan terveyssovelluksen chatin kautta. Reseptin saatuasi hae rokote apteekista ja varaa rokotusaika verkosta.

Kaikkia koronarokotuksia saatavilla

Kaikkia koronarokotuksia annetaan ajanvarauksella Mäntänvuoren Terveyden terveysasemilla.

Ensimmäisiä ja toisia koronarokotuksia annetaan edelleen kaikille yli 5-vuotiaille. Näihin ajanvaraukset sähköpostilla koronarokous.mvt@pihlajalinna.fi.

Kolmansia rokoteannoksia annetaan 18 vuotta täyttäneille sekä riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille. 18–59-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 4 kuukautta. 60 vuotta täyttäneille ja 18 vuotta täyttäneille riskiryhmiin kuuluville kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 3 kuukautta.

Neljänsiä rokoteannoksia annetaan kaikille 60 vuotta täyttäneille sekä 18–vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville. Neljäs rokoteannos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Sairastettu koronatauti vastaa yhtä rokoteannosta.

Syksyn tehosteannos koronaa vastaan

Syystalven 2022 tehosteannoksen kohderyhmissä ei enää lasketa, kuinka monta rokotetta henkilö on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa hän on mahdollisesti sairastanut koronan. Tehosterokotteen voi antaa, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Jos syystalven 2022 tehosteannoksen kohderyhmään kuuluva henkilö ei ole saanut hänelle aiemmin suositeltua neljättä annosta sairastetut taudit mukaan lukien, on hänen mahdollista ottaa se ennen syystalven tehosteannoskierroksen alkamista. Voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille on suositeltu aiemmin viidettä rokoteannosta.

Tehosterokotteen ottamista ei suositella heti syksyn alussa. Rokotteet annetaan pääsääntöisesti yhtä aikaa influenssarokotuksen kanssa marras-joulukuussa. Pitkäaikaissairauksien vuoksi riskiryhmiin kuuluvat ja ikänsä takia vakavan taudin riskiin kuuluvat yli 65-vuotiaat ovat myös influenssarokotteiden kohderyhmää.

Syystalven tehosteannosta ei suositella kaikille, koska alle 65-vuotiaille perusterveille aiemmin suositellut rokoteannokset antavat yhä erinomaisen suojan vakavaa tautia vastaan. Heillä sairastettu tauti vastaa myös jatkossa rokoteannosta.

Influenssarokotus ja koronarokotuksen tehosteannos annetaan pääsääntöisesti yhtä aikaa/saman käynnin yhteydessä marras-joulukuussa. Ajanvarausruuhkien välttämiseksi aikoja annetaan ikäryhmittäin vanhemmasta nuorempaan. Ajanvaraus aloitetaan yli 80 -vuotiaista.

Mikäli mahdollisuutta verkkoajanvaraukseen ei ole, ajan voi varata myös sähköpostitse osoitteesta koronarokotus.mvt@pihlajalinna.fi tai puhelimitse p. 044 371 9000 (arkisin klo 9-12). Ajanvarausnumero voi olla alkuun ruuhkainen puhelujen määrästä riippuen.

Influenssarokotus on mahdollista ottaa normaalin neuvolakäynnin yhteydessä. Jos toivot käynnin yhteydessä rokotusta useammalle henkilölle, ota yhteys neuvolan terveydenhoitajaan etukäteen.

Jos olet kotihoidon tai omaishoidon asiakas, etkä pääse kulkemaan rokotuspisteelle, saat influenssarokotuksen näiden palvelujesi yhteydessä. Samassa taloudessa asuvat ilmaiseen rokotukseen oikeutetut henkilöt voidaan rokottaa kotikäynnin yhteydessä STM:n lähipiirin rokotuksia koskevan asetuksen mukaan. Hoivakotiasukkaat saavat rokotteen hoivakodissa.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos