Mänttä-Vilppula ja Juupajoki lukeutuvat Pirkanmaan kovimpiin sähkönkuluttajiin

Grafiikat näyttävät, paljonko Pirkanmaan kunnat kuluttavat sähköä. Selvitimme, mihin sähköä kunnissa kuluu ja millä keinoilla säästöä tavoitellaan.

Teollisuuden kulutus nostaa Mänttä-Vilppulan Pirkanmaan suurimpien sähkönkuluttajien joukkoon.

14.10. 11:30

Tilastosta erottuvat kunnat, joissa on paljon teollisuutta. Niissä asukaskohtainen sähkönkulutus nousee korkeaksi. Mänttä-Vilppulassa ja Sastamalassa lähemmäs 80 prosenttia käytetystä sähköstä kului teollisuuteen.

Asukaslukuun suhteutettuna kovimpia sähkönkuluttajia Pirkanmaalla ovat juuri Sastamala, Mänttä-Vilppula ja väkiluvultaan Pirkanmaan pienin kunta Juupajoki.

Onko asukkaan teoilla väliä?

Jos teollisuus vie ison osan kunnan sähkönkulutuksesta, onko yksittäisen asukkaan valinnoilla merkitystä? Asiantuntijoiden mukaan yksittäisten asukkaiden säästäminen hyödyttää koko sähköjärjestelmää ja pienentää asukkaan sähkölaskua.

Sähkönkulutuksen ruuhkahuiput ajoittuvat yleensä noin kello 6–10 aamulla ja noin kello 16–21 iltapäivällä. Näiltä hetkiltä sähkönkulutusta pitäisi saada siirrettyä muuhun aikaan.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan sähköpulatilanne on mahdollinen, jos talvella on pitkä kylmä ja tuuleton jakso.

Sähkönkulutukseen vaikuttaa eniten lämpötila, ja kylmä ilma lisää etenkin sähkölämmitteisten rivi- ja omakotitalojen kulutusta. Tampereella asutaan enemmän kerrostaloissa, kun taas ympäristökunnissa rivi- ja omakotitaloasuminen on yleisempää.

Sähköverkkoyhtiö Elenian käyttöpäällikkö Heikki Paananen kertoo, että vaikka kunnassa teollisuus olisi suurin kuluttaja, säästötalkoot koskevat kaikkia käyttöpaikan sijainnista riippumatta. Paanasen mukaan teollisuuskin osallistuu jo sähkönsäästöön. Esimerkiksi Motivan Astetta alemmas -kampanjassa on mukana noin 600 yritystä ja työyhteisöä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos