Veikko Halmetojalle Suomi-palkinto – 15 000 euron palkinnon sai kaikkiaan kahdeksan toimijaa

Suomi-palkinto myönnetään ansioituneille taiteilijoille ja toimijoille.

Kuraattori Veikko Halmetoja palkittiin Suomi-palkinnolla.

1.12.2022 11:15

Ansioituneille taiteilijoille ja toimijoille myönnettävän Suomi-palkinto on myönnetty tänä vuonna mänttäläislähtöiselle kuraattori Veikko Halmetojalle. Palkinnon arvo on 15 000 euroa. Suomi-palkinnoista päättää tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen.

Perusteluissaan Honkonen toteaa, että Halmetoja on kuraattori, joka on tehnyt suomalaista kuvataidetta valtakunnallisesti tunnetuksi. Halmetojalla on suuri merkitys sille, että korkeatasoista kuvataidetta on voinut Suomessa kokea niin pienillä kuin suurillakin paikkakunnilla, pohjoisesta etelään ja lännestä itään.

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen myönsi Suomi-palkinnon Veikko Halmetojalle (vasemmalla).

”Hänen kuratoimiaan näyttelyitä on toteutettu taidemuseoissa, kulttuurihistoriallisissa museoissa, taidegallerioissa, kuvataideviikoilla, kulttuurikeskuksissa ja purettavassa kerrostalossa. Veikko Halmetojan kuratoimat taidenäyttelyt henkivät laajaa sivistystä ja syvää leikkisyyttä”, perusteluissa todetaan.

Halmetojan lisäksi Suomi-palkinnolla palkittiin myös yhteiskunnallinen vaikuttaja ja ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmed, elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Alli Haapasalo, kuvanveistäjä Kirsi Kaulanen, näyttelijä Kaija Pakarinen, säveltäjä Sanna Salmenkallio, lauluntekijä ja kansantaiteilija Jaakko Teppo sekä Yläkaupungin Yö –kaupunkifestivaali. Suomi-palkintoa on jaettu vuodesta 1993.

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (keskellä) yhteiskuvassa kaikkien kahdeksan palkitun kanssa.

Ministeri Honkonen sanoi palkintopuheessa halunneensa kunnioittaa taiteen ja kulttuurin tekijöitä sekä mahdollistajia, jotka edustavat sekä merkittävän uran tehneitä ammattilaisia että nuoremman polven edelläkävijöitä. Ministerin mukaan Suomi-palkinnon saajista muodostuu hyvin rikas näkymä suomalaiseen taiteeseen ja kulttuuriin.

"Teidän kaikkien työlle taiteen ja kulttuurin parissa on tunnusomaista sisukkuus, lämpö ja halu tuoda kulttuuri lähelle, koettavaksi. Juuri siksi teidän työnne on tänä tummien värien vuotena erityisen tärkeää”, ministeri Honkonen sanoo tiedotteessa.

Lähde: Valtioneuvosto

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos